Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пријава Б92 због злостављања наше новинарке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 12. 2015.

Извор: b92.net

Пријава Б92 због злостављања наше новинарке

Адвокатски тим Б92 поднеће кривичну пријаву против одговорних за злостављање наше колегинице Златије Лабовић.

 

Иван Манојловић из крушевачког СНС јуче је оптужио нашу колегиницу да је испоровоцирала Братислава Гашића да је увреди.

Б92 је протестовао поводом напада на новинарку Б92 Златију Лабовић, који трају већ данима несмањеном жестином, на друштвеним мрежама, али и на страначким конференцијама за штампу, као што је то био случај на конференцији за штампу Српске напредне странке у Крушевцу.

Министар Братислав Гашић увредио је нашу новинарку, а свој поступак оценио је као сраман и скандалозан и није покушао да се оправда.

Након тога, међутим, порукама на друштвеним мрежама, наводима на конференцијама за штампу, појединци Гашићу налазе оправдања, а Златију Лабовић оптужују да је новинарску професију понизила сама, да је Гашићев коментар испровоцирала и све то ради „дестабилизације државе“ у интересу „тајкунско-мафијашког лобија“.

Оно што Златија Лабовић у данима након Гашићеве увреде доживљава поприма размере злостављања.

Нашу новинарку вређају најпростачкијим увредама, наноси јој се бол и патња, истрајава се у огољеној мизогинији и дискриминацији, све са циљем да се, и она лично, али и новинари и медији генерално, застраше и казне због онога што се Гашићу десило.

Б92 указује да је злостављање у Србији кривично дело.

Против оних које сматрамо одговорнима поднећемо кривичне пријаве, а од надлежних очекујемо да, у складу са својим ингеренцијама, предузму све што је неопходно како би се злостављање Златије Лабовић зауставило.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

11.12.

2015.

Комнен Коља Сератлић [нерегистровани] у 18:46

Види моје текстове

Познат сам по критици неких министра (међу које спада и Гашић), али та критика није псовачка, увредљива или да је проткана мржћњом, једноставно када критикујем, напоример Дачића ("види недавни текст под насловом "Где си јаране") онда критикујем аргументовано, износим правне и др. чињенице као дугогодишњи дипломата и новинар. Сматрам ту критику добронамерном. Кад год сам написао текст, а да сам споменуо неког или неке министре (углавном сам се критички освртао на њихове изјаве и понашање) пошаљем текст на њихов е-маил. Значи, не заступам Гашића, не свртавам се у оне који, како наводите: "Нашу новинарку вређају најпростачкијим увредама, наноси јој се бол и патња, истрајава се у огољеној мизогинији и дискриминацији, све са циљем да се, и она лично, али и новинари и медији генерално, застраше и казне због онога што се Гашићу десило". Међутим, од првога дана се критички осврћем на све оне, а посебно Гашића, који неће или не желе или не смеју да упитају уважену и многоипоиштовану Златију, шта је хтела да постигне тим гестом И најумнијем човеку било би тешко да се снађе у том моменту. Ето, ја стално постављам питање (ња),
да ли је уобичајено или да ли је нормално (ево због овог питања молим вас да ме тужите) да се клекне испред министра, какав је такав је. Није та уважена и многопоштоване дама свест и савест овога унесрећеног српског друштва. Шта је хтела са тим гестом да постигне, који је био порив, што није познато у новинарском понашању. Сви који "простачки вређају уважену Златију" нека одговарају пред судом, али и уважена Златија нека одговара пред свима нама новинарима, зашто је то урадила. Господо, понашање новинара и то велиог броја, прелази све границе нормале, о чему сам такође написаио и објавио поприличан број текстова. Са оваквим и сличним понашањем немамо право да тражимо од Европе да будемо заштићени као бели медведи. Новинарски позив је узвишен. Новинар мора имати и морални и сваки други код. Трагедија је што се стотине или чак хиљаде њих прогласило новинарима, водитељима, коментаторима, аналитичарима, а да немају основне предуслове за то, посебно да немају одговарајућу наобразбу.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси