Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отворено писмо Тасовцу: Министре, скините нас са буџета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 12. 2015.

Аутор: Филип Младеновић Извор: b92.net

Отворено писмо Тасовцу: Министре, скините нас са буџета

Поштовани министре, Ви од дрвета на које вешате цео РТС не видите шуму - инертност државе, њених институција и чиновника да примене законе и максимално помогну процес "скидања" РТС и РТВ са буџета Републике Србије, наводи новинар Филип Младеновић у Отвореном писму министру културе и информисања.

Поштовани господине Тасовац,

као новинар РТС/Радио Београд 202 обраћам Вам се са захтевом да учините све што је у складу са Законом о јавним медијским сервисима, како би РТС и РТВ лако и ефикасно прешли са буџетског на финансирање плаћањем РТВ таксе.

Уместо упућивања мање или више духовитих отворених писама и порука генералном директору РТС-а, будите љубазни и одговорни, па као Министар културе и информисања испоштујте члан 35. поменутог закона:

Република Србија обезбеђује стабилно и довољно финансирање основне делатности јавног медијског сервиса. Начин и услови обезбеђивања средстава за финансирање делатности из става 1. овог члана не смеју утицати на уређивачку независност и институционалну аутономију јавног медијског сервиса.

Наравно да ситуација у ЈМУ РТС није идеална, наравно да има кадровских промашаја и вишка запослених, наравно да има простора за уштеде и рационализацију, за нову систематизацију.... Куцате на отворена врата, и на томе се управо ради. Биће смањен број запослених, биће усвојена нова систематизација, биће уштеда највероватније на хонорарцима, чему сам сведок свих ових година...

Али, поштовани министре, Ви од дрвета на које вешате цео РТС не видите шуму.Та шума коју не видите је инертност државе, њених институција и чиновника да ПРИМЕНЕ већ донете законе и да максимално помогну процес "скидања" РТС и РТВ са буџета Републике Србије.

Зашто сте толико недобронамерни и тако зловољни када су у питању РТС и РТВ!? Не подносите господина Драгана Бујошевића? И ја га не подносим, па то није разлог да будем недобронамеран и зловољан као новинар "Двестадвојке".

Предлажем Вам, захтевам од Вас до већ наредне недеље засучете рукаве, одобровољите се и ПОМОГНЕТЕ РТС-у и РТВ-у да стану на здраве финансијске ноге, као сви јавни сервиси у Европи, попут ХРТ-а, који помињете у отвореном писму.

Како? Док се српско правосудје не приближи у својој ефикасности хрватском правосудју, и док се не поправи економско стање већине становништва Србије, прелазно решење је наплата РТВ таксе преко рачуна за струју.

А да би се РТВ такса наплаћивала као интегрални део ЕПС рачуна за струју, потребно је учинити још један важан корак:  Да премијер или министарка енергетике и Ви заједно изадјете у јавност са информацијом о (н)овом начину плаћања РТВ таксе, уз истовремено испуњавање СНС предизборних обећања 2012. године. Да Вас подсетим да је тада СНС обећао грађанкама и грађанима Србије да ће поред јефтиније струје током ноћи увести и 2 (два) сата јефтиније струје током дана, када додје на власт. После доласка на власт, 1. октобра 2012. министарка енергетике Зорана Михајловић је урадила следеће (ТАЊУГ јавља):

"ЕПС пристао на увођење јефтине струје два сата дневно, сутра одговор Агенције за енергетику".

Министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је ЕПС дао позитиван одговор на захтев о увођењу јефтине струје дневно у трајању од два сата и да се сада чека сагласност независне Агенције за енергетику.

Зорана Михајловић је навела и да је ЕПС дао временски и динамички оквир како је могуће увести два сата јефине струје дневно и да ће то јавности бити накнадно саопштено."

На жалост, од овога није било ништа, али је сада прилика да се предизборно обећање СНС-а из 2012. године испуни, уз уводјење РТВ таксе као интегралног дела рачуна за утрошену електричну енергију.

Алтернатива овом предлогу је пример суседне Црне Горе. Тамо становништво има јефтинију струју током сваке ноћи, дакле као и у Србији, плус јефтинија струја током целог дана НЕДЕЉОМ, када се не иде ни на посао ни у школу.

Само уз овакву комбинацију РТВ такса може проћи уз ЕПС рачуне, водећи рачуна и о интересима осиромашеног становништва Србије и о неопходности постојања и успешног рада јавних медијских сервиса, као једине бране све већој кретенизацији преко тзв. комерцијалних медија и духовном обесхрабривању градјанства наше земље.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси