Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Несигурни новинарски живот у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 12. 2015.

Аутор: С. М. Извор: Данас

Представљено истраживање Центра за развој синдикализма о положају „седме силе“

Несигурни новинарски живот у Србији

"Несигурни рад, рад са несигурним уговорима, са несигурним радним временом, са несигурном најамнином" све је чешћи, а нарочито у земљама захваћеним економском кризом, показало је истраживање Центра за развој синдикализма урађено у сарадњи са Фондацијом за отворено друштво у којем је учествовало 1.070 новинара.

 

Према подацима истраживања које је јуче представљено на Факултету политичких наука, на питање шта би изабрали да могу, 22 одсто новинара су навела да би и по цену цензуре и аутоцензуре желели сигурно радно место; да могу слободно да пишу, па макар имао лош статус и малу плату - 37 одсто; да ради нешто што нема везе са новинарством одабрало би 41 одсто новинара. 

Медијски радници сматрају да је стање у медијима лоше и за то окривљују медијско окружење - власт, државу, власнике медија, а потом и саме себе. 

По мишљењу социолога Срећка Михаиловића, ово истраживање је послужило да се утврди како медијски радници виде себе, своју околину и напредак да ствари буду другачије. Он истиче да постоје велика очекивања од новинара, којима се преписује много већа улога него што им објективно припада, „а заправо је илузија да новинари самостално могу бити покретачи друштвеног развоја". 

Аналитичарка Тања Јакоби новинаре сматра идеалним радницима новог поретка, људима који су спремни да раде 24 сата седмично и онима „који сами улажу у своје усавршавање и спремни су да раде иако нису плаћени“. 

 

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси