Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гашић - преломна тачка у односу власти и новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 12. 2015.

Извор: b92.net

Гашић - преломна тачка у односу власти и новинара

Осуда јавности са којом се суочава одлазећи министар одбране Братислав Гашић могла би да буде преломна тачка у односу власти и новинара.

 

Социолози указују на то да би одлучујућу улогу у томе могло да има подизање гласа новинара због увреде којој је била изложена новинарка Б92.

Тући, претити, подсмевати се новинарима постало је опште место у Србији. 

Неки министри то раде годинама, а и даље су у влади и никада, и поред правоснажних пресуда, нису одговарали или платили за то што су неваспитани и бахати. 

Зато се често такве ситуације и понављају. 

"Они могу да се супротстављају, наравно аргументима, они могу да се култивисаним говором да покажу да нешто не прихватају, али било какве метафоре, било какве асоцијације, било шта што иде према неукусу је врло опасно. Зашто? Зато што охрабрује оне најгоре у друштву, охрабрује оно што је периферија друштва. Каже - кад могу они, посланици, могу и ја. И то је онда један образац који је врло опасан по једно друштво", упозорава Чедомир Чупић, професор Факултета политичких наука. 

Весна Станојевић из Саветовалишта против насиља у породици сматра да су жене криве што су дозволиле да неко други одлучује у њихово име и да прихватају правила која су им наметнута. 

У овакав положај довело их је како каже и то што ћуте, а самим тим многе ствари прећуткују. 

"Ако можемо од једног таквог човека да чујемо тако нешто, онда морамо да знамо да жена у Србији као појединка, као лице, као пол, као род, како год хоћете, апсолутно нема никакву вредност. Јер то значи да може да каже шта год ко хоће, да то нема никакве последице и да то неко отприлике може да тумачи као шалу, неко као његову духовитост, а наравно, ми жене је тумачимо као најстрашнији вид увреде", каже Станојевићева.

А изгледа да више неће да ћуте, ако не све жене, оно барем новинарке, али ни новинари, који су јуче протестовали због поступка министра Гашића. 

Његов поступак осудио је и премијер рекавши да он више не може да буде министар, али се још не зна да ли ће Гашић поднети оставку или ће бити смењен.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси