Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Случај Гашић: Да ли је могућа промена односа власти према медијима?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 12. 2015.

Извор: www.rtv.rs

Случај Гашић: Да ли је могућа промена односа власти према медијима?

Повереница за заштиту равнопавности Бранкица Јанковић и председник Независног друштва новинара Србије Вукашин Обрадовић изјавили су за Радио-телевизију Војводине да било добро када би експресна смена министра одбране Братислава Гашића због секстичке изјаве означила прекретницу у односу представника власти према медијима и положају жена у друштву.

 

"Волела бих да овај случај буде прекретница у друштву у односу и према медијима и према женама. Верујем да ће сви носиоци јавних функција убудуће водити рачуна о јавно изговореној речи", казала је повереница у емисији "Прави угао" РТВ-а.

Председник НУНС-а, међутим, није оптимиста у том погледу: "Плашим се да ова власт нема капацитета да схвати медије као део демократског процеса. То показује и образложење које представља жал премијера за министром одбране којем се, ето, омакла једна реченица".

Бранкица Јанковић сматра да се министар Гашић искрено каје за свој поступак према новинарки ТВ Б92, али да то ипак не оправдава његов поступак који је оценила асполутно непримереним и увредљивим за жене.

"Протест новинара разумела сам као скуп подршке колегиници. Сматрам да је свима потребно више професионализма, али и да је реакција премијера била адекватна", казала је она.

Вукашин Обрадовић оцењује да ће овај случај имати ефекта само ако из њега извуку поуке и новинари и политичари, који, како каже, треба да раде свој посао.

"Поштујем став медија који не прихватају бојкот као начин односа према политчара, али сматрам да је увредљиво што су новинари пристали да оду на данашњу конференцију министра који им није дозволио да му постављају питања. То је још једна манипулација новинарима. На жалост, томе смо и ми допринели јер на јавној сцени је приметно да смо изгубили основно право - да питамо", истакао је он.

Он је казао да је протестни скуп новинара одржан због понижавања новинара, те оценио да је министров иступ последица генералног односа према новинарству, те да није задовољан образложењем премијера који је најавио смену министра.

Оценио је и да је недопустиво интимизирање политичара са новинарима, те да је неопходна професионална дистанца.

Коментаришући изјаву министра културе и јавног инфромисања Ивана Тасовца да не разуме протест новинара након најаве премијера да ће Гашић бити смењен, Обрадовић је рекао да није први пут да ресорни министар не разуме медије.

Повереница је указала и да је превише насиља и вулгарности на целој нашој јавној сцени. Она је подсетила и на увредљиве плакате који су се ових дана појавили са вулгарним коментарима на рачун народне посланице Александре Јерков.

"То такође говори о односу према женама. Много непримерених ствари дозвољено је у тој политичкој арени. Ми смо реаговали и на те плакате и сматрам да то треба да се реши. Треба што пре открити ко је то штампао", истакла је она.

Председник НУНС-а указао је да и сами новинари сносе велику одговорност за положај у којем су се нашли. Он је додао и да ни једна власт у Србији од 2000. године до данас није гледала на медије као на део демократског процеса, већ као на средство да се постигну неки њихови краткорочни или дугорочни циљеви.

"На то смо, на жалост, сами пристали. Медији сносе добар део одговорности за сексистичку атмосефру у друштву. Погледајте новине и видећете какав третман жене у њима имају", рекао је он.

Обрадовић је оценио да је и на претходне афере које су се везивале са министра Гашића, као што су рушење хеликоптера и, пријава заштитника грађана због ускраћивања информација о инциденту на Паради поноса, била неопходна реакција власти.

"Ми смо на то упозоравали, али није било одјека. Овде постоји константан проблем да власт медије упорно гура у политички табор, овај или онај. Ми не желимо да будеме ни уз власт ни уз опозицију, већ да нам се дозволи да радимо свој посао и да се отвори простор за критички дијалог. Не желимо да нас сврставају тамо где не припадамо, али намера власти је да политичким етикетирањем новинаре денунцирају пред грађанима", истакао је он.

Међутим, као је додао, томе доприносе и новинари који су се добровољно сврстали у одређене политичке колоне.Бранкица Јанковић указала је да је насиље над женама горући проблем и да су неопходне законске измене којима би се полицији дала већа овлашћења у таквим ситуацијама и омогућило да се насилник измешта из куће, а не жена.

"Ово питање мора да се решава најургентније и да се ускладе сви прописи и да уследи адекватна реакција свих органа, како више ни једна жена не би била жртва насиља због пропуста система", навела је она.

Сматра да би било позитивно да се на челу Министарстав одбране нађе жена, али је то, кака је додала, одлука коју доноси Влада.Према речима Обрадовића, постављање жене на чело овог ресора био би добар гест који би бар формално помогао побољшању положаја жена. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси