Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Будимир Лончар: Новинарство је било слободније у време једнопартијске Југославије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 12. 2015.

Извор: Бета

Будимир Лончар: Новинарство је било слободније у време једнопартијске Југославије

Последњи министар иностраних послова Југославије Будимир Лончар оценио је данас да је новинарство у једнопартиској Југославији било слободније и са више плурализма, него што је то случај у данашњем вишестраначју.

 

"Новинарство је данас напустило моралне принципе и кренуло против властите улоге", казао је Лончар на данашњој промоцији књиге "Огледало моћи" у којој су сабрани интервјуи са некада најзначајнијим личностима светске политике које је, током 50 година дуге каријере, пишући за недељник НИН, направио новинар Хари Штајнер.

Лончар је указао да се у свеопштој светској кризи догодила и издаја новинарства.

Промоција књиге била је организована у Музеју историје Југосавије, у близини Куће цвећа, што је некадашњем шефу дипломатије у време када се некада заједничка земља расдала, покренуло емоције и сећања.

"Поново бити у Београду за мене представља велики изазов и једну врсту збуњености. Враћа ме у прошлост, враћа ме у најзначајније дане мог живота. Враћа ме у време које је још спорно за коначну историјску оцену", казао је Лончар.

Он је реко да је у Београду "из близине видео како се спрема атентат на Југосалвију", као и моменте када су Београд и Југос лавија били центар света.

На промоцији књиге говорио је и последњи немачки амбасадор у Југославији Ханс-јорг Ајф, који је указао на углед који је Југославија имала у свету, а Штајнерову књигу описао је као својеврсни историјски преглед и сведочанство о претходних пола века. Према његовим речима, та књига педставља и битно усмерење за садашњост и будућност.

Новинар Политике Бошко Јакшић оценио је да данас нема новинарства каквим се бавио Хари Штајнер.

"Зенит каријере Харија Штајнера поклапа се и са зенитом бивше Југославије. Тешко да би Хари успео да додје до таквих светских лидера да иза њега није стајала Југославија и недељник као што је НИН", казао је Јакшић, изразивши наду да ће књига деловати инспиративно на младе новинаре и утицати на већу важност спољнополитичког новинарства.

Аутор књиге "Огледало моћи" Хари Штајнер казао је да су читавом новинарским послом управо најзначајнија искуства за њега били сусрети и познанства са водећи м светским личностима, попут канцелара Савезне Републике Немачке од 1969. до 1974 Вилија Бранта.

"Непроценљиво је искуство било разговарати са таквим личностима. Тешко да су ти разговори баш били на равној нози, али су супостављена битна познанства", казао је Штајнер.

Књигу "Огледало моћи" објавила је издавачка кућа Клио. У њој се издвајају разговори са царем Хајлем Селасијем, Модибом Кеитом и краљем Махендром о Првом самиту несврстаних земаља, са Владимиром Велебитом о тршћанској кризи, са Хибакушом о нуклеарним катастрофама, Флугбајлом о Берлинском зиду, Будимиром Лончаром о састанку шефова дипломатија балканских земаља и Деветом самиту несврстаних у Београду, Хелмутом Шмитом о састанку бивших председника и премијера, Мазовјецким и Манолићем о рату у Југославији.

Као непосредни учесници или сведоци догађаја који су често одређивали судбину света, у књизи говоре и друге значајне личности - Вили Брант, Хенри Кисинџер, Марко Никезић, Симон Визентал, Едвард Кенеди, Ханс-Дитрих Геншер, Бруно Крајски, Индира Ганди, Маргарет Тачер, Улоф Палме, Нородом Сиханук и Роберт Макнамара.

Аутор Хари Штајнер рођен је 1930. у Београду где је завршио основну школу и гимназију (Прва мушка).

Студирао је Новинарско-дипломатску високу школу. Радио је у Борби, Вечерњим новостима, НИН-у и Времену. Упоредо са новинарством, био је активан у независним новинарским организацијама – први председник Фонда новинарске солидарности, један од оснивача НУНС-а, оснивач и директор Медија центра и председник радне групе за медије Централноевропске иницијативе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси