Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији бојкотују Гашића због вређања новинарке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 12. 2015.

Извор: www.juznevesti.com

Медији бојкотују Гашића због вређања новинарке

Већина медија из Ниша и са југа Србије придружила се медијском бојкоту министра одбране Братислава Гашића који је увредио новинарку.

 

ТВ Зона, чији је власник Гашићев син, је против бојкота. Остале нишке телевизије без одговора.

Након што је новинарка Б92 јуче у Трстенику чучнула испред Гашића како не би сметала камерама, министар одбране је прокоментарисао да “воли новинарке које овако лако клекну”, да би, након што је снимак изашао у јавност, рекао "да се каје и да моли грађане да му верују".

НУНС: Медијски бојкот и смена Гашића

Независно удружење новинара Србије је након овог догађаја саопштило да “Гашић после оваквог простаклука који представља врхунац непоштовања новинарске професије, али и због неких ранијих грешака, па и кршења закона, мора бити смењен са министарске функције”.

НУНС позива све медије и новинаре да све док Братислав Гашић не буде смењен замрзну било какву комуникацију са министром одбране и бојкотују све догађаје у којима он учествује - наводи се у саопштењу НУНС-а.

Белами и НТВ још без става, "Зона" против бојкота

Главна и одговорна уредница ТВ “Зона Плус” и један од власника недавно приватизоване Нишке телевизије Слађана Остојић каже да као жена и новинарка која више од 20 година ради у нишким медијима "мора да изрази дубоко неслагање са поступком министра одбране Братислава Гашића у којем се крајње непримерено обратио дописници Б92".

Сматрам да нема места оваквом понашању према жени која професионално обавља новинарску дужност - каже Остојићева.

Она додаје да жене у српским медијима "већ раде у веома тешким условима, борећи се да одрже част новинарске професије" и да "заслужују поштовање и ништа мање од тога".

Ипак, закључује да је добро што се министар Гашић одмах извинио новинарки и целокупној српској јавности, али да ће се телевизија на чијем је челу "удржати од бојкота".

ТВ "Зона плус" у свом досадашњем раду никада никог није бојкотовала, чак и када су наши новинари трпели увреде и прозивања од неких званичника, те ћемо и убудуће наставити да свој посао обављамо професионално и непристрасно, а у циљу остваривања јавног интереса - пише у писаном одговору.

Она је појаснила да не може да говори у име НТВ јер та телевизија још нема главног уредника, док је за директора тек пре неколико дана постављен Витко Радомировић, власник ТВ Белами.

Ипак, који је став НТВ и ТВ "Белами" и даље није познато. На "Беламију" кажу да ће се о томе изјаснити "по подне".Мораћемо да разговарамо са главним и одговорним уредником Витком Радомировићем и обавестићемо Вас по подне о томе хоћемо ли се придружити бојкоту и какав став имамо о овоме - каже једна од уредница Светлана Петровић.

Очекује се да Радомировић разјасни и како ће се по питању бојкота поставити и "Народне новине", једини дневни лист јужно од Београда, чији је он такође уредник.

Уредници: “Примитивно понашање Гашића”

Са друге стране, заменик главног и одговорног уредника “Врањских новина” Никола Лазић каже да се “Врањске” придружују бојкоту, јер  сматрају овакво понашање примитивним.

И да Вукашин Обрадовић (главни и одговорни уредник “Врањских”, прим. аут) није председник НУНС-а који позива на бојкот, свакако бисмо се придружили. У Гашићевом поступку је сублимиран један срамни однос према медијима. Министар одбране би требало да буде нека личност која је сасвим супротна од Гашића - каже Лазић.

И уредница "ТВ Лесковац" Наташа Ђорђевић и уредница лесковачке “Југмедије” Милица Ивановић кажу да ће и њихови медији убудуће бојкотовати све догађаје у вези са Гашићем. Ивановићева додаје и да ће “Југмедиа”, иако прати само југ Србије, направити преседан у овом случају и објављивати сва саопштења која “осуђују сексистичку изјаву Гашића” и пратити протестни скуп медијских професионалаца заказан за 19 сати испред Владе у Београду.      

Уредник "ОК радија" из Врања Саша Стојковић додаје да понашање Гашића није новост с обзиром на то да се већ слично понашао са новинарком ТВ Врање када је питао зашто се не учлани у СНС.

Међутим, каже и да “има мало и до новинара”, односно да су новинари морали да напусте место дешавања, али то нису учинили, “што довољно говори о новинарству данас у Србији”.

Позиву НУНС-а одазваће се и "Јужне вести". Главни и одговорни уредник Предраг Благојевић каже да није споран само Гашићев "коментар", већ уопште однос јавних функционера и политичара према грађанима. Функционери СНС већ годинама вређају, прете и физички се обрачунавају са новинарима, али још нико од њих није кажњен за такво понашање. Ако министар и потпредседник партије може тако да се понаша, какву поруку шаље онима испод себе? - каже Благојевић.

Благојевић оцењује да је позив НУНС-а својеврстан тест за медије, те да ће се видети да ли ће и који медији "поклекнути".

Вучић: Гашић не може да буде министар одбране

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да Братислав Гашић "не може да остане министар одбране" након увреда упућених новинарки Б92.Ипак, није прецизирао када ће Гашић бити смењен и каква ће бити његова даља "политичка судбина".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси