Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Десет језика у РТВ програмима реткост и за Европу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 12. 2015.

Аутор: Р.Д. Извор: Данас

Десет језика у РТВ програмима реткост и за Европу

Конференција Трансформисање јавних медијских сервиса југоисточне Европе на путу ка ЕУ, са посебним освртом на однос према мањинским заједницама и цивилним друштвима, одржана је у хотелу Парк у Новом Саду.

Скуп су организовали Радио-телевизија Војводине и Дојче веле академија, а у уводном делу присутнима су се обратили покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић и генерални директор РТВ Срђан Михајловић.

У име Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, Грујић је рекао да посебност покрајинског јавног сервиса јесте у томе што емитује програм на десет језика и као такав спада у врло ретке и специфичне јавне сервисе и у Европи. 

- Јавни сервис Војводине изузетно је важан, на првом месту због информисања грађана Војводине, поготово данас, кад се морају поштовати стандарди и норме Мопа о информисању - рекао је Грујић и подсетио да је РТВ телевизија са неколико проблема.

Иако бележе константан раст гледаности и слушаности, иза ћега стоји само професионалан однос, намеће се проблем њеног финансирања, односно претплате, чија висина још није дефинисана.

С друге стране, подсетио је Грујић, зграда јавног сервиса уништена је приликом бомбардовања 1999. 

-Технићко-технолошка опремљеност није за похвалу, а ако направимо паралелу између Радио-телевизије Србије, чија зграда је након бомбардовања обновљена и торањ на Авали поправљен, онда уочавамо разлику. У протеклим годинама тражила су се решења за ове проблеме, јер грађани Војводине заслужују то да имају, а и РТВ треба да има свој дом. Будућност јавног сервиса Војводине не зависи само од нас, људи из Покрајине, већ и од Републике, интереса локалне самоуправе... и на крају саме европске заједнице. Зато је овај скуп на којем ће се разматрати улога јавних сервиса, однос према мањинским заједницама и цивилном друштву изузетно важан, како би се на основу размене знања и искуства дошло до потребних закључака и решења у њеном даљем развоју - закључио је Грујић 

По речима Срђана Михајловича, пред применом Закона о јавним медијским сервисима треба да видимо начине њиховог финансирања, како бисмо се вратили у токове сигурног прилива средстава. 

- Демократија је по својој дефиницији и природи динамичан процес права, промена и преображаја, а ако се присетимо да је јавни сервис четврти стуб демократије, јасно је да и ми подлежемо тим променама - истакао је Михајловић и додао да у свему томе стоји одговорност, значај и капацитет јавних сервиса. 

- Наше постојање основ је онога због чега смо ту, а то је да одговоримо на питања грађана, који чине нашу гледаност и слушаност и пред њима свима смо ми одговорни. У 21. веку, времену скоро свакодневних техничко-технолошких промена, потребно је да кренемо и ми сви ка путу и стандардима ЕУ и њиховим позитивним примерима - закључио је Михајловић. 

0 трансформацији јавних медијских сервиса у Југоисточној Европи на путу ка ЕУ, „од државних медија у јавни сервис", говорили су Кристијан Шнајдер (MitteldeutscherBundfunk, Немачка), Аделхеид Феилцке (Дојчевеле, Немачка), Тибор Богнар (МТВА, Мађарска) и Наталија Горсцак (РТВСЛО, Словенија), а модератор је био Динко Грухоњић (НДНВ).

Одржане су и панел дискусије Европски стандарди јавних медијских сервиса и Медији и НВО као партнери за учешче.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси