Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари протестовали испред зграде Владе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 12. 2015.

Аутор: РТВ - Славиша Васиљевић Извор: Бета, Танјуг, РТВ

Новинари протестовали испред зграде Владе

Испред зграде Владе Србије у Београду одржан је протест новинара због јучерашње изјаве министра одбране Братислава Гашића да "воли новинарке које лако клекну". На скупу је било нешто више од стотину новинара.

 

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић је изјавио новинарима да треба да се запитамо како смо дошли у ту ситуацију да политичари и други, како је рекао, "нама бришу под".

Он је такође рекао, коментаришући Гашићеву изјаву, који је новинарки рекао да "воли новинарке које лако клекну", да је уствари цела новинарска професија на коленима и да треба да се запитамо како смо доспели у такву ситуацију да будемо тако понижени.

На питање зашто су се новинари окупили када је премијер Александар Вучић најавио смену Гашића због тог поступка, Обрадовић је рекао да се не ради само о министру Гашићу, већ о новинарима и новинарству у Србији.

"Треба да се запитамо како смо дошли у ову ситауцију да нам један политичар вређа колегиницу на тако приземан начин који је код нас незабележен", рекао је он, поручивши да и новинари и политичари из овог случаја треба да извуку поуке.

Међу новинарима били су и колумниста Драгољуб Петровић, аутор емисије "24 минута" Зоран Кесић као и карикатуриста Марко Сомборац.

Заједничка порука је да новинари треба да буду солидарни и да стану у одбрану своје професије.

Кесић је напоменуо да је за медије у Србији највећи проблем страх због опасности да се остане без посла и да он то разуме.

Ситуације као ова, ипак су показале да је солидарност могућа, навео је Кесић.

Учесници скупа су истакли да је оно што се видело пред камерама, када је Гашић новинарки Б92 рекао да "воли новинарке које лако клекну" вероватно само једна мали део простаклука који се могу чути из уста државних функционера.

Окупљени су подсетили и на увреде које су биле упућиване и пре овог спорног случаја новинарки Ољи Бећковић.

Гашић је за сутра најавио конференцију за новинаре, а новинарска удружења су позвала новинаре на бојкот те конференције.

Вучић: Гашић не може да остане министар

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да министар одбране Братислав Гашић после коментара упућеног новинарки Б92 не може да остане министар, иако је тај посао одлично обављао.

НУНС позива новинаре да бојкотују Гашића

Независно удружење новинара Србије затражило је смену министра одбране и позвало све медије и новинаре да, све док не буде смењен, "замрзну било какву комуникацију са министром одбране и бојкотују све догађаје у којима он учествује".

Из НУНС изражавају запрепашћење због, како се наводи у саопштењу, неумесног, сексистичког коментара министра одбране упућеног новинарки Б92.

"Сматрамо да Гашић после оваквог простаклука који представља врхунац непоштовања новинарске професије, али и због неких ранијих грешака, па и кршења закона, мора бити смењен са министарске функције", каже се у саопштењу.

Реакције на поступак Гашића

Покрајински одбор Демократске странке (ДС) саопштио је данас да се оставка Гашића подразумева.

И Социјалдемократска странка је данас осудила понашање Гашића и затражола његову моменталну смену.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оценила је да је обраћање Гашића новинарки ТВ Б92 недопустиво и увредљиво не само за новинарке, него и за све жене.

УНС: Неопходно је да Гашић буде смењен

Удружење новинара Србије (УНС) је саопштило да је згрануто вулгарним и сексистичким испадом министра одбране и додало да је неопходно да он буде смењен.

"УНС сматра да је добро што се министар Гашић извинио новинарки и јавности, али истиче да би искреност тог извињења била убедљивија да га је дао на лицу места, пре него што је скандал доспео у јавност", наводи се у саопштењу УНС.

То удружење је изразило жаљење због тога што се колеге новинари који су били на догађају, нису солидарисали са колегиницом са Б92, већ су наставили са снимањем изјаве министра одбране.

НДНВ: Министар Гашић је симбол напредњачке власти

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) подржало је иницијативу за смену министра одбране, оценивши да његов гест симболично показује однос власти према новинарима и медијским слободама, али и свим грађанима Србије.

"Овај гест показује однос бахате напредњачке власти према свим грађанима ове земље", поручилили су из НДНВ и додали да то удружење подржава иницијативу појединих новинара да вечерас испред Владе Србије у 19 часова одрже протест и позвало своје чланове, медијске раднике и грађане да се придруже.

Како се наводи, најављени протест требало би да буде само почетак и не би смео да буде усмерен само на гест министра Гашића, него и против власти чији министар држи конференцију за новинаре окружен полицијом у пуној борбеној готовости, наоружаној симболичним хеклерима, тиме демонстрирајући "политичку силу и насиље".

"Срећни смо што је скандалозан гест министра изазвао, бар за сада, одговарајућу реакцију јавности и надамо се да је ово црвени сигнал који ће напокон понукати наше колеге да почну да се боре за властито достојанство и сопствена права", пише у саопштењу.

НДНВ додаје да се нада и да ће новинари након овог геста почети да одбијају да буду оруђе у служби представника власти која угрожава људска права и драстично гуши медијске слободе.

Б92: Прихватљиви новинари који клече пред влашћу

Б92 је оценио  да изјава министра Гашића није само сексистичка и увредљива за њу и све жене, већ представља јасан политички став да су прихватљиви они новинари који клече пред извршном влашћу, склањају се из кадра кад министри говоре и не постављају питања.

"Консеквенце које министар буде претрпео због свог политичког става даће одговор на питање о природи власти ове Владе, даће одговор на питање да ли је став овог министра политичка позиција Владе чији је члан", истиче се у саопштењу, које је потписао главни и одговорни уредник информативног програма Б92 Веран Матић.

Поручујемо да новинари нису и никад неће бити "послушни штенци власти", већ истински "пси чувари" демократије, људских права и јавног интереса, истиче се у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси