Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Наплата би морала да буде 100 одсто, како би јавни сервис функционисао
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 12. 2015.

Извор: Танјуг

Наплата би морала да буде 100 одсто, како би јавни сервис функционисао

Члан Фискалног савета Владимир Вучковић изјавио је данас да би сва домаћинства морала да плаћају претплату за Радио-телевизију Србије (РТС) и Радио-телевизију Војводине (РТВ) како би ти јавни сервиси, будући да су им смањена давања из буџета за 2016. годину, могли нормално да функционишу.

 

"То је толико оптимистично да је тешко да се оствари, а тешко је веровати да може и да се рационализује број радне снаге у јавном сервису", рекао је Вучковић на конференцији за новинаре Фискалног савета о Предлогу буџета за 2016. годину, који ће сутра бити пред посланицима Скупштине Србије.

Он је рекао да је Фискални савет видео да за јавне сервисе, РТС и РТВ, треба преполовити издатке из буџета, што би значило да сва домаћинства треба да плаћају претплату.

"Само ако би сва домаћинства плаћала претплату, стигло би се до износа који би РТС и РТВ омогућио нормално функционисање", рекао је Вучковић.

Он сматра да ће буџет због тога бити пробијен за око две милијарде динара.

ММФ сугерисао да се смањи претплата?

Са друге стране, лист Данас сазнаје да је у разговорима са представницима Међународног монетарног фонда у Србији, приликом израде Буџета за следећу годину, скренута пажња од стране ММФ да је платежна способност грађана Србије таква да се неће моћи обезбедити задовољавајућа наплата таксе за јавни медијски сервис и да би висину таксе требало кориговати.

Лист Данас имао је увид у Предлог измена Закона о јавним сервисима, који ће се данас наћи на дневном реду Скупштине Србије по хитном поступку, у којем се наводи да ће се од 1. јануара до 31. децембра 2016. године, за обављање основне делатности, РТС и РТВ делимично финансирати из буџета Републике Србије.

"Полазећи од статистичких података о просечној заради и висини пензија у Републици Србији, са једне стране, као и потреби обезбеђења услова за несметано обављања основне делатности јавних медијских сервис, са друге стране, као најцелисходније нађено је решење да се и у наредном периоду од годину дана, то јест од 1. јануара 2016. године до 31. децембра 2016. године јавни медијски сервиси делимично финансирају из Буџета Републике Србије, а делимично из таксе за јавне медијске сервисе. Сразмера ће се тражити између могућности Буџета и економске снаге обвезника плаћања таксе", наводи се у образложењу измена закона.

За спровођење овог закона, како се наводи, потребно је обезбедити у буџету Републике Србије за 2016. средства за редовно финансирање основне делатности јавних медијских сервиса у износу од четири милијарде динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси