Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шварм: Прича о снајперу “контрола штете” након афере "државни удар"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 12. 2015.

Аутор: Ива Мартиновић Извор: www.slobodnaevropa.org

Шварм: Прича о снајперу “контрола штете” након афере "државни удар"

Таман када се мислило да је на причу о државном удару стављена тачка, питање безбедности премијера враћено је у фокус насловницом магазина “Таблоид”, који је у последњем броју, уз фотографију Александра Вучића преко које је нацртана мета, објавио текст под насловом “Само снајпер Србију спашава”.

 

Реч је о тексту Марка Ковачевића, који је још пре два месеца на свом блогу објавио Андреј Фајгељ, бивши директор Културног центра Новог Сада, који је недавно и ухапшен па пуштен да се брани са слободе од оптужби за подстрекавање на насилно рушење уставног поретка.

“Таблоид” је овај текст објавио уз наводе да то чини, “у знак подршке борби за слободу јавне речи, а против цензуре и репресије”.

Одмах је реаговао министар полиције Небојша Стефановић, наводећи да је овако нешто “апсолутно недозвољено”.

“Ко помене било где оружје, убиство, претњу такве врсте, позив на оружани устанак у коме ће се убијати људи на улицама, те људе ћемо слати на салушање”, рекао је Стефановић, додајући и да "док је премијер Србије Александар Вучић, Србијом неће управљати криминалци".

Писање “Таблоида” најоштрије су осудила и новинарска удружења.

Независно удружење новинара Србије указује на то да је у питању “недопустив позив на насиље и најгрубља злоупотреба слободе јавног изражавања”, те подећа на своје саопштење од 8. октобра којим је јавност упозорена да је на блогу Андреја Фајгеља објављен текст "Само снајпер Србију спасава", у коме се отворено позива на крвопролиће и на најгрубљи начин злоупотребљава слобода јавног изражавања.

Новинар Филип Шварм оцењује за РСЕ да се насловница “Таблоида” може посматрати “као наставак афере државни удар” или, како каже, “контрола штете те афере”.

“На крају свега онога што је ишло на Пинку прошле недеље, сви ти заговорници државног удара постали су смешни. И мислим да им је то прилично срушило рејтинг, а са овом причом покушава да се покаже да су ипак озбиљни људи и да знају о чему се ради. Има увек једна правилност, а то је да када год дође у сукоб са медијима, односно са јавношћу, премијер извуче ‘Таблоид’. Не треба говорити да је ‘Таблоид’ све само не новина, али премијер излази и изједначава озбиљне медије и штампу са тим таблоидом. Па онда испада као нека врста наставка афере и контроле шете. Ово је у интересу свима онима који плаше становништво, потхрањују параноју, говоре о државном удару. То су људи који морају да имају професионалног, сталног непријатеља. Као што су им током деведесетих, док су били радикали, непријатељи били сви који нису Срби, па су онда када су постали напредњаци непријатељи постале демократе и припадници неких других партија, е сада је очигледно то јавност. У овом тренутку, када ви имате потпуну контролу над готово свом штампом, изузеци су ретки, и када већи део њих не поставља никаква провокативна питања када је у питању власт, а ви сте подигли такву хистерију, онда морате нешто да покажете. Ето, у том тренутку дође тај ‘Таблоид’ у коме се помиње снајпер”, каже Шварм.

Уз то што је и сам премијер Србије ставио тачку на причу о државном удару, демантујући да се тако нешто припрема, из притвора је пуштен и човек који је наводно осматрао кућу премијера, да би у наставку, а само неколико сати пошто су поднете, биле повучене и кривичне пријаве против власника "Курира" Александра Родића и главног и одговорног уредника тог листа Милана Лађевића због подстрекивања на лажно пријављивање.

“Тешко је дати сувисао коментар на то. Сматрам да се у земљи у којој је убијен премијер не сме олако поигравати са стварима као што се сада поиграва. Јер сви имамо високу осетљивост на све могуће претње председнику владе, ко год то био. Заиста је изузетно опасно када се у дневнополитичке сврхе користе могуће, односно стварне претње за председника владе. А још опасније је када највећи део јавности схвати да је то коришћено или за неке политичке обрачуне унутар владајуће структуре или за додатно набијање рејтинга. Мислим да је то неприхватљиво”, наводи Филип Шварм.

Управо ће се на атмосферу из 2003. године, која је претходила убиству премијера Зорана Ђинђића, све чешће позвати они који данас говоре о државном удару и угрожености премијера.

“Мислим да не постоји никаква паралела између Ђинђића и Вучића, мислим да постоји само један покушај да се на један врло неприхватљив и неприкладан начин изједначавају Ђинђић и Вучић, да се изједначава њихово деловање што нема никакве везе. Ђинђић је био председник једне широке коалиционе владе која је дошла на власт после 5. октобра када су проблеми из деведесетих били огромни, када је Ђинђић покушавао да решава те проблеме, укључујући и разне паравојне јединице и мафију, са којима су многи људи који су данас на власти у то време били много добри. Такође, ја не верујем много у ту медијску позадину убиства Зорана Ђинђића и мислим да је то касније исконструисано у ванредном стању и било је коришћено од стране неких људи да се обрачунавају са својим политичким противницима. Ништа од тога данас се постоји, председник Владе има потпуну већину у скупштини, не постоје паравојне формације у оном облику у којем су постојале до 2003, сасвим је друга ситуација са организираним криминалом. Дакле, користе се све те лажне паралеле да би се извршио додатни притисак на медије и на јавност”, наводи Филип Шварм.

Текст у “Таблоиду” је на конференцији за новинаре у суботу коментарисао и премијер, наводећи да је “до сада ћутао када су у појединим медијима нападани он, влада и чланови његове породице”.

"Није ово први пут да неко говори како снајпер несто решава у Србији и сви се праве блесави... Као што и данас ћуте, све дуње, сва удружења и сви остали... И увек ће да ћуте, јер је то борба за политички утицај", рекао је Вучић.

Он је навео да не мисли да је представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић била злонамерна, али да му “ни она, нити било ко у свету не може забрањивати да говори”.

Подећамо, дан раније на заједничкој конференцији за новинаре, руски шеф дипломатије Сергеј Лавров и премијер Србије оштро су критиковали представницу ОЕБС-а за слободу медија, а (када је реч о Србији) након што је изјавила је да очекује од државе, премијера и свих осталих структура да ураде све што је у њиховој моћи како би престале претње новинарима. Навела је нападе и претње на Ненада Михајловића, Бранкицу Станковић, уредника "Курира" Александра Родића и све осталих новинаре. Лопту у нападу на ОЕБС данас спушта и први потпредседник Владе Ивица Дачић, наводећи да “мисли да је изјава Дуње Мијатовић мало злоупотребљена и да је испало као да стаје на страну неких медија у Србији”. Додаје да “она има много више проблема са другим земљама, него са Србијом”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси