Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У медије куљају информације које у њима не би смеле да се нађу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 12. 2015.

Извор: Бета

У медије куљају информације које у њима не би смеле да се нађу

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић указао је да у Србији у медије "куљају информације које у њима не би смеле да се нађу од медицинске документације, до резултата полиграфског испитивања".

 

У интервјуу за агенцију Бета, он је упозорио да се на тај начин крши закон, али и Кодекс новинара Србије у којем се наводи да ће се медији уздржати од изношења поверљивих информација, чак и онда када их органи власти учине доступним и прецизира се да "грешка органа власти није дозвола за кршење етике".

"Инсистирам на одговорности оних који те податке дају медијима. Медији их добијају од органа власти чије би обавезе према заштити података о личности морале да буду чвршће и квалитетније", казао је Шабић.

Он је подсетио да Устав изричито забрањује обраду података о личности, осим, ако циљ њиховог прикупљања није у складу са законом.

"Свакако није сврха прикупљања медицинске документације и података да их неко дистрибуира на медијима са националном фреквенцијом. То је, узгред буди речено, и кривично дело члан 146. Кривичног законика", навео је повереник.

Шабић је указао и да од кривичних пријава које је институција на чијем је челу у сличним ситуацијама подносила, тужилаштво ниједну није одбацило, али и да ниједна није завршила оптужницом, већ "скупљају прашину и вероватно ће застарити".

Он је подсетио да је након доношења Закона о заштити података о личности, 2009. године у року од шест месеци требало да буде донета уредба која ће регулисати чување посебно осетљивих података, попут медицинске документације. Такве уредбе још нема, упркос упозорењима повереника.

"Све чешће ћемо се суочавати са озбиљним критичким, или чак подсмешљивим примедбама ЕУ, али то је мањи проблем. Већи проблем је што ће се наши грађани суочавати са драматичним продорима у приватност и неостваривањем права која, бар на папиру, јамче Устав и закон", казао је Шабић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси