Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Случајност? Једино питање Лаврову - критика Дуње Мијатовић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 12. 2015.

Извор: Н1

Случајност? Једино питање Лаврову - критика Дуње Мијатовић

Након састанка премијера Александра Вучића и шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, новинарима је омогућено да поставе само једно питање и та могућност дата је ТВ Пинк.

 

Од бројних тема које занимају домаћу и светску јавност, питање те телевизије односило се на критике које је Лавров изрекао на рачун Дуње Мијатовић, представнице ОЕБС-а за слободу медија. Случајност или не, али питање је постављено након што је представница ОЕБС-а за слободу медија изјавила, у данас објављеном интервјуу, да очекује од државе, Вучића и свих осталих структура да ураде све што је у њиховој моћи како би престале претње новинарима.

Одговарајући на питање, Лавров је рекао да је тај департман ОЕБС-а политизован и оријентисан на опслуживање једностраних интереса неких земаља ОЕБС-а.

Лавров је рекао да у том департману ОЕБС-а категорички одбијају општеприхватљива начела која би требало да постоје.

"Нису сагласни са нашим предлозима, јер је удобније да имате аморфне структуре. Настојимо и боримо се да овај посао усавршимо, али су они више пута испољавали замерке реагујући на апсолутно ситне ствари, на случајеве када износе мишљења председници влада ове или оне земље, а затварају очи на драстична кршења слободе медије", рекао је Лавров.

Као пример је навео хапшење двојице турских новинара против којих су најављене тужбе, о чему се на пример шефица тог департмана Дуња Мијатовић огласила, али не и у другим случајевима кршења слободе медија, што је дискриминација по свим основама, преноси Тањуг.

Мијатовићева се, каже Лавров, није огласила када је у питању кршење слободе медија у Украјини где су, како је рекао, све руске телевизије забрањене, а штампани медији цензурисани или забрањивани.

"Неки новинари су и физички нападани, а да не говорим о случајевима када су руски новинари током ратних дејстава на истоку Украјине убијени", истакао је Лавров и додао да би све то "требало да буде узето у обзир у пуном капацитету.

"Овај посао у ОЕБС-у је пуно политизован са додворавањем једном броју земаља", рекао је.

Премијер Вучић је, придружујући се одговору Лаврова о функцинисању одсека за медије ОЕБС, подсетио да је први напад на владу и њега и то лично од Мијатовићеве уследио у време мајских поплава прошле године и да је мислио да се то тада и завршило, али очито није.

"Ја сам мислио да је истина важна и упињао сам се из петних жила да докажем да писање појединих медија није тачно. А онда сам у међувремену схватио да све то са истином, правдом и чињеницама нема везе", рекао је.

Зато, додао је, данас више никоме не одговара.

Стање у медијима у Србији коментарисао је нешто раније и заменик помоћника америчког државног секретара Роберт Бершчински.

Он је у интервјуу за ФоНет рекао да истраживачко новинарство не би требало да се третира као претња некој влади и оценио да "влада постаје јача када стручњаци са стране, укључујући новинаре, откривају криминал, а корупција је облик криминала".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси