Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Истраживачко новинарство није претња
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2015.

Извор: ФоНет

Истраживачко новинарство није претња

Истраживачко новинарство не би требало да се третира као претња некој влади, изјавио је данас у интервјуу ФоНету заменик помоћника америчког државног секретара Роберт Бершчински и оценио да “влада постаје јача када стручњаци са стране, укључујући новинаре, откривају криминал, а корупција је облик криминала”.

 

Америчка влада широм света пружа подршку слободним и независним медијима, укључујући истраживачке новинаре, рекао је Бершчински, који сматра да је право људи да знају шта власт ради у њихово име критичан елемент у сваком друштву.

Идеја да је истраживачко новинарство претња некој влади није начин на који САД приступају том питању, напоменуо је Бршчински и прецизирао да “влада постаје јача када стручњаци са стране, укључујући новинаре, откривају криминал, а корупција је облик криминала”.

То није идеја коју извозимо, већ вредност какву поштујемо и у САД. Ја сам државни службеник и поздрављам медије који у САД истражују корупцију. То утиче да се корупција искорени, чини америчку владу одговорнијом и, теоретски, јача поверење америчког народа у владу, нагласио је Бершчински.

Говорећи о приватизацији медија у Србији, Бершчински је оценио да би пожељан резултат били транспарентни медији са независном уређивачком политиком.

Ако новине, интернет сајт или телевизија имају одређен став поводом неке теме, кључна идеја је да грађанин зна одакле тај став долази, ко је власник тог медија, ко је иза тог програма, изјавио је Бершчински, истичући да грађанин тако може да донесе сопствене одлуке.

Добро је имати плуралистички медијски пејзаж и различите телевизијске канале са различитим ставовима, да би потрошач могао да одлучи шта ће читати или гледати, нагласио је Бершчински из Бироа Стејт департмента за демократију, људска права и рад.

“Али, са нејасним власништвом и нејасним утицајем на уређивачке одлуке”, указао је Бершчински, “више нисте на простору слободних медија и имате проблем са медијским правима и слободом изражавања”.

Слободни и независни медији су у свакој земљи, и у Србији и у САД, темељ едуковања становништва, како би могло да контролише владу, рекао је Бершчински и оценио да је то основа демократије.

Поводом случајева одбијања владиних инстуција у Србији да доставе податке за које постоји интерес јавности, Бершчински је рекао да је транспарентна и отворена влада један од стубова ефикасне демократије, чији би грађани требало да знају шта власт ради.

То значи да би људи од владе требало да добијају информације које траже. Увек постоје изузеци, као што је поверљиви материјал везан за националну безбедност. Али, став Владе САД је да би, осим тих изузетака, требало да будемо отворени и транспарентни и пружимо грађанима што је могуће више информација, што је моја порука и за Владу Србије, изјавио је Бершчински.

Према његовим речима, свака претња насиљем или напад на новинаре или било коју особу ангажовану у раду на људским правима или на подручју грађанског активизма морају бити осуђени.

За ограничење претњи и напада потребни су ефикасна истрага и функционалан и независан судски систем који може осудити починиоце. Постоји и пратећи елемент — показати онима који можда размишљају о претњама и нападима на новинаре и борце за људска права да не живе у култури некажњивости. Мора постојати ефекат превенције, изјавио је Бершчински.

Упитан да ли независно новинарство може постојати без финансијске независности, Бершчински је одговорио да медији пролазе кроз револуционарне промене протеклих петнаестак година, у великој мери због јачања интернета.

Широм света, па и у САД, медијске куће се боре са тим како да адекватно плате запослене. Постоје различити модели — рекламирање, онлајн новине се наплаћују читаоцима… Новинарство је посао као и сваки други и потребан је ефикасан пословни модел, закључио је Бершчински.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси