Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  На слободи новинарка осуђена за одавање тајни
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 11. 2015.

Извор: Б92

На слободи новинарка осуђена за одавање тајни

У Пекингу је данас због здравствених проблема пуштена на слободу 71-годишња новинарка Гао Ју која је проглашена кривом за откривање државних тајни.

Гао Ју је ухапшена у априлу прошле године, када је осуђена на седам година затвора, али је казна после уложене жалбе смањена на пет година. Суд је тада утврдио да је она медијима у Хонг Конгу открила документе Кинеске комунистичке партије. Она је најпре признала кривицу, али је онда рекла да је то учинила под присилом.

Гао Ју била је три пута у затвору. Први пут је ухапшена убрзо после протеста на пекиншком тргу Тјенанмен 1989. године, јер је подржавала политичке реформе. Тада је у затвору провела годину дана.Потом је у затвору била од 1993. до 1999. године, пошто је проглашена кривом за откривање држаних тајни у иностранству. 

Гао Ју је прва добитница награде УНЕСКО за слободу медија, 1997. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси