Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Tанјугов уредник фотографије победник конкурса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 11. 2015.

Извор: Танјуг

Tанјугов уредник фотографије победник конкурса

Уреднику фотографије Танјуга Срђану Илићу свечано је вечерас у Дому омладине уручена награда конкурса "Прес фото Србија 2015", за победничку фотографију "Кишни људи", док је Танјуговом уреднику фотографије за Војводину Јарославу Папу уручена награда за категорију фото-вести.

Победничка фотографија настала је за време војне параде 16. октобра прошле године, а њен аутор Срђан Илић рекао је Танјугу да је тај дан унапред био пун активности, планирана парада је мало каснила и онда се десила прва, па друга киша.

"То су била два ненормална пљуска, комплетна опрема је била мокра, мени је тај кишни део био најинтересантнији део параде и све што је киша донела учесницима параде, мени је то био највећи утисак догађаја", рекао је Илић.

Каже да му награда значи, јер сматра да се "у овим годинама још увек доста добро држи у односу на конкуренцију".

"Волим новинску фотографију, бавим се њом 30 година, и наравно, морам да кажем да је то настало као део ангажмана у Новинској агенцији Танјуг", рекао је Илић, који је поред главне награде, добитник и у категорији "блиц вест репортажа".

Победник категорије "блиц вест", Танјугов уредник фотографије за Војводину Јарослав Пап рекао је да му награда значи много и истакао да је то признање, не само њему, већ и агенцији Танјуг.

"Да сам радио соло, то нико не би ни видео, међутим, преко агенције је то одмах емитовано и озбиљан је био пролаз целе серије тих фотографија, не само ''Воза у снегу'' као најјаче", рекао је Пап Танјугу.

Каже да је, када је награђена фотографија "Воз у снегу" настала, време било јако лоше и да му је било врло непријатно и да се мало и уплашио, јер је воз два-три пута ишао по километар уназад, пробао да пробије тај смет.

"Ја сам видео да ће ту нешто бити, остале колеге нису сликале ништа, ја сам сликао све како треба, међутим, онда је пала ледена киша, тамо испред је био неки поток, у који сам упао и био сам мокар, али није ми било тешко и та фотографија воза у снегу подсећа ме на филм "Влак у снегу", ако се неко сећа, који је настао по књизи која је била лектира у основној школи", рекао је Пап.

О фотографијама је одлучивао жири у саставу - добитник Пулицерове награде за фотографију Едвард Китинг, Бранимир Карановић, Александар Келић, Далибор Даниловић и Звездан Манчић.

Поред Илића, као добитника главне награде, победници по категоријама су: "Блиц вест"- Јарослав Пап, "Блиц вест репортажа"- Срђан Илић, "Личности у вестима"- Марија Јанковић, "Портрет репортажа"- Илмар Кокаев, "Вест" Саша Цолић, "Вест репортажа"- Небојша Раус и Живота Митар Митровић, "Живот репортажа"- Марија Јанковић и "Околина"- Сања Кнежевић.

"Прес фото Србија" има дугу традицију, а током 17 година постојања помаже у афирмисању фотографа ангажованих у медијима, подстиче развој фотографије у Србији, етички приступ и професионалност у раду, водећи рачуна о достојанству професије.

Конкурс "Прес фото Србија" основан је 1998. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси