Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тасовац говори језиком ријалитија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 11. 2015.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

Тасовац говори језиком ријалитија

Чињеница је да је свака власт увек присутнија у медијима јер је она та која је одговорна, која по правилу нешто ради и медији то онда прате.

 

Спорно може да буде само да ли и у коликој мери опозиција има простора да каже оно и што мисли о поступцима власти. У исто време избалансирана уређивачка политика је обавеза сваког пружаоца медијских услуга и они сами о томе морају да воде рачуна. Сетите се само критика на рачун власти чија су основа били Борис Тадић и ДС. Тадашња опозиција је била изузетно незадовољна. Сада, кад су промењене улоге власти и опозиције, једино што је остало константно је незадовољство због медија, истиче за Данас Горан Караџић, председник Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), одговарајући на питање може ли то тело да реагује у случају фаворизовања политичких странака на националним телевизијама. 

Он додаје да у исто време, ко год био задовољан или не, изнад свега тога јесте слобода медија и њихово право да извештавају без притиска и цензуре. 

- Чини ми се да многи сматрају да је под притиском сваки медиј, било писани или електронски који не извештава онако како би они желели. Логика - ови који пишу и извештавају како ја мислим су слободни, а они други нису нема никаквог смисла. Без обзира ко је власт, а ко опозиција. Уређивачке политике су ствар медија и они морају да имају апсолутну слободу у томе. Осим тога, да су медији толико моћни да фаворизовањем одрже било коју власт онда се власт вероватно никада не би ни мењала. Што се РЕМ тиче, замислите да наложимо некој телевизији да смањи присуство ове или оне странке. Или да неку појача. То у основи није добар модел. Друго је питање када се распишу избори и када почне кампања, тада су обавезе телевизија далеко веће, али и ту постоји један велики проблем.

На који проблем мислите? 

- Проблем је што Народна скупштина, на основу Закона о избору народних посланика никада није формирала Надзорни одбор који треба да регулише понашање учесника кампање. Управо зато смо често у ситуацији да јавност од нас захтева да регулишемо понашање политичара, а ми смо ту са овлашћењима везаним само за медије. Не можемо ми некоме да забранимо да отвара пешачки прелаз или мази јариће. 

У јавности вас често оптужују да не реагујете када је реч о провладиним медијима. Како то коментаришете? 

- Никада нисмо реаговали на начин да будемо „надглавни“ уредник било ког медија. Најближе томе била су реаговања у време предизборне тишине када смо неке емитере искључивали из кабловских система, али се и тада није радило о мешању у уредничке одлуке, већ о реакцији на кршење закона. Нисмо ми тајни агенти ни власти ни опозиције, ко год се где налазио. Медији у Србији треба да раде бар без притиска регулатора. А зар није њихова уредничка слобода да на неке потезе власти гледају благонаклоно или критички. Како бисте ви реаговали да се појави саопштење РЕМ како на програму неке телевизије нема довољно странке Јединствена Србија, рецимо? Па да онда вагамо колико треба да буде које парламентарне, а колико ванпарламентарне странке... 

Докле се стигло са радом на регулативи која би евентуално поново забранила преношење страначких скупова? 

- Позвали смо оне који су нас нај више критиковали НУНС и УНС на заједнички састанак о томе. Након тога су сели правни тимови и заједнички закључак је да се обратимо Народној скупштини за аутентично тумачење. 

• НУНС и ОЕБС су истакли да је о забрани преношења скупова јасан и Закон о електронским медијима. 

- То је ствар перцепције. За њих је то јасно. И за нас, али не на исти начин на који они то гледају. Важно је једино да иста правила важе за све. И да и друге странке које то желе могу на исти начин да користе тај простор. А нисам сигуран да је након ових састанака став НУНС и УНС једнако искључив као што је био.

• Како коментаришете начин обраћања министра културе након ваше одлуке да се ријалитији могу емитовати само после 23 сата? Рекао је да вам стоји на располагању уколико будете реаговали на ширење црне рупе у свемиру. 

- Тешко ми је да то коментаришем. Нисам сигуран да такви покушаји духовитости приличе једном министру. То је ближе духу и језику ријалитија. У сваком случају, није Иван Тасовац Министарство, а о сарадњи са Министарством на чијем је он челу могу да кажем пуно тога доброг. 

Разматраћемо пријаву против Пинка

• НУНС је поднео пријаву против Пинка због ширења страха и панике након изнетих тврдњи у програму о државном удару. Да ли ћете и како реаговати? 

- Нама је Законом о електронским медијима прописана обавеза да процесуирамо сваку пријаву. То значи да ће се и ова пријава наћи ускоро на дневном реду. Не знам како ће се чланови Савета определити по овој пријави и самим тим ни какав ће бити исход поступка.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси