Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Извештај Савета о медијима до средине децембра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 11. 2015.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Извештај Савета о медијима до средине децембра

Нови извештај о медијима који припрема Савет за борбу против корупције требало би да буде објављен до средине децембра, а обухватиће период од 2011. до 2014. године, односно време мандата три различите владе, сазнаје Данас. Извештај ће покрити податке 140 државних и покрајинских институција, јавних и јавних комуналних предузећа, односно колико су новца издвајале за маркетинг и оглашавање у медијима.

Оснивач невладине организације Центар за владавину права Иван Нинић, који је учествовао у изради извештаја, као и у претходном, истиче за Данас да не може да коментарише будући извештај о медијима, пошто није члан Савета за борбу против корупције, нити је запослен у том владином саветодавном телу. Иако, како каже, још није видео документ, према његовој оцени, оно што највише може бити спорно у извештају о медијима јесу „одређени фиктивни уговори и прање новца институција јавног сектора кроз маркетинг, видео продукцију и оглашавање“. 

Чланица Савета за борбу против корупције Мирослава Миленовић, подсетимо, нападнута је у суботу увече испред улаза своје зграде, непосредно пред објављивање новог извештаја о медијима. Она, како је рекла, случај није пријавила полицији, јер „нема поверење“ пошто је претходно већ пријавила сумњу да је непознате особе прате. 

„Држава треба да утврди ко је и због чега физички напао Мирославу Миленовић и да ли је било пропуста у раду МУП-а с обзиром на то да је она раније уредно надлежнима пријавила да је праћена од стране Н. Н. лица. Јер уколико овај напад држава није спречила, онда је одговорност и на државним институцијама које су дужне да грађанима осигурају безбедно кретање улицама Београда. Миленовићева је трн у оку многима јер је годинама професионално ангажована на праћењу финансијских токова у платном промету у земљи и иностранству и постоје интересне групе којима се то не допада“, напомиње Нинић, који је пре неколико месеци такође нападнут испред зграде у којој станује, а починиоци још нису откривени. 

Он додаје да је, примера ради, Миленовићева је анализирала новчане токове у агенцији СИЕПА, на бази чега је састављена кривична пријава против Јасне Матић и руководства те агенције, а да је касније уследило хапшење.

„Оптужница има више од 200 страна и изгледа као сценарио по коме се може снимити серија или филм. Она је добијала озбиљне претње крајем 2013. док је била саветница у Министарству привреде, али о томе није јавно говорила никада", указује Нинић. 

Савет за борбу против корупције јуче је после ванредне седнице саопштио да је од свог оснивања 2001. Савет био изложен критикама, омаловажавању, игнорисању, увредама и претњама. Како додају, поједини чланови Савета лично су вређани, а извештаје су све владе игнорисале. 

„Ово је први пут да је извршен физички напад на члана Савета. Ако је ово предзнак времена које долази у којем ће снагу аргумената и доказа да замени сила и утицај на институције, онда има разлога да се запитамо где то све води. Савет сматра да овај напад треба истражити до краја и открити не само починиоце већ и налогодавце. Савет за хорбу против корупције наставља своју неселективну борбу против корупције и сматра да Влада треба да пружи обавештајну сигурност члановима Савета“, наводи се у саопштењу. 

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је јуче да МУП интензивно ради на утврђивању свих релевантних чињеница и околности у вези са нападом на чланицу Савета Миленовић, упркос чињеници да она није пријавила случај полицији и није узела повредни лист од лекара.

„Без обзира на став о полицији било ког појединца у јавности и жеље да сарађује са државним институцијама, посао полиције је да пружи максималну заштиту свим грађанима Србије и да сваки случај истражи, навео је Стефановић у писаној изјави. 

Поводом напада на Миленовићеву реаговали су претходна два дана многи представници власти и опозиције, невладиних организација и институција, који су осудили напад. Агенција за борбу против корупције затражила је од надлежних институција ефикасну и хитну истрагу напада и подсетила да је пре три месеца нападнут сарадник Савета за борбу против корупције и новинар Иван Нинић.

аштитник грађана Саша Јанковић изјавио је да верује да се за нападачима трага, да ће напад бити расветљен и истиче да нема никог другог осим државних органа који могу да расветле тај случај. 

Драган Шутановац као министар унутрашњих послова Владе у сенци ДС поставио је питање да ли полиција није била у стању да заштити госпођу Миленовић или због политичких притисака није желела то да уради. И председник ДС Бојан Пајтић истакао је да је најважнији задатак свих надлежних органа да у што краћем року расветле све околности које су довеле до овог напада и да починиоци буду најоштрије санкционисати. 

„Већ три месеца сви надлежни органи знају да Мирославу Миленовић нападно и видљиво прате и покушавају да је застраше и нису урадили ништа. Уместо да приведу оне који је прате, надлежни органи шаљу полицајце позорнике на врата њеног сина да питају да ли се мама плаши“, саопштио је покрет „Доста је било - Саша Радуловић". 

С друге стране, министар за рад Александар Вулин осудио је јуче напад на чланицу Савета за борбу против корупције Мирославу Миленовић, али и навео да не може да разуме да члан владиног тела не оде у МУП и не пријави шта се десило. „Ако је одлучила да не верује МУП, зашто би онда неки други људи морали да верују њој“, рекао је Вулин. 

СНС је реагујући на изјаву министра унутрашњих послова владе у сенци ДС Драгана Шутановца да министар унутрашњих послова Небојша Стефановић треба да одговори да ли полиција није била у стању да заштити Мирославу Миленовић или због политичких притисака није желела то да уради, напредњаци поручују да ће наредних дана бити јасније зашто је Миленовићева одбила сарадњу са полицијом и тужилаштвом и који политичар стоји иза њених медијских наступа. СНС поручује да на надлежним државним органима остаје да установе зашто Миленовићева о наводном нападу није обавестила ни полицију, нити обавила здравствени преглед, али је стигла да обавести медије о томе да наводно страхује и да се наводно неко плаши њеног извештаја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси