Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Миленовић: Напад је опомена, волели би да Савет не постоји
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 11. 2015.

Извор: rs.n1info.com

Миленовић: Напад је опомена, волели би да Савет не постоји

Чланица владиног Савета за борбу против корупције Мирослава Миленовић рекла је да физички напад на њу у суботу схвата као опомену, после недавног објављивања извештаја о Дипосу и пред објављивање извештаја о трошењу јавног новца за рекламирање у медијима.

 

Нисам физички много повређена, али ако су мислили да ћу да станем, онда неко није добро одрадио мој профил, на почетку са трке, изјавила је Мирослава Миленовић сајту Пешчаник.

Подсетимо, Мирослава Миленовић, форензички рачуновођа и чланица Савета за борбу против корупције, нападнута је физички у суботу у подне у хаустору зграде у којој живи.

За Н1 у суботу, након напада, Мирослава Миленовић је рекла да је раније приметила да је непознате особе прате и да је о томе обавестила Службу за борбу против организованог криминала као и специјалног тужиоца, али да од тада није добила никакву информацију о истрази.

Миленовић је данас за Пешчаник рекла да јој је жао што није била више сконцентрисана, и није запамтила детаље у вези са особама које су је напале, ко је како био обучен, јер је била изненађена.

Наводи да је била "само ударена", да је добила "лајт опомену", за разлику од Ивана Нинића, њеног блиског сарадника, који је крајем августа претучен, а у вези са чијим случајем до сада такође ништа није урађено. Навела је да је са Нинићем и радила на извештају о Дипосу.

"Очигледно да је њима много велики проблем да се проникне у политичке структуре које командују овим прљавим стварима... Јер ово је превише ниско и превише прљаво и просто не могу да се одредим према томе", каже.

Осврћући се на извештај о Дипосу, споменула је и упад Николе Петровића, директора ЕМС, у просторије Савета за борбу против корупције, због наводне угрожености њега и његове деце а због чланова Савета.

Она је навела да је он упао ненајављен, а истакла је да у извештају при том нису објављене адресе становања тих људи, већ јавних објеката које су ти људи закупили. Уколико закупљујете од државе, тај документ мора да буде јаван, додаје она.

"Морам да кажем да то показује силу коју имају у овом моменту, али и то да је извештај Дипоса тачан", каже Миленовић.

"Они би највише волели да ми (Савет) престанемо да радимо и да се у тој трци изморимо, али неко од њих није добро одрадио мој профил... Јуче су ми помогли да схватим да сам на почетку трке", рекла је Миленовић за Пешчаник.

Врло је јасно да помака нема у многим случајевима, јер су политичка и економска елита везале руке правосуђу, оцењује.

"Правосуђе данас у Србији не постоји", каже она и додаје да је оно политичка марионета.

Институција полиције не поштује праве професионалце и не познаје људе који су сертификовани у иностранству, односно, како је рекла "благо у себи".

Како је рекла, ми живимо у разореном друштву у ком премијер има куражи да каже да не може да реши приватизацију спортских клубова, или Политике, нити да реши проблем навијача, а у "све се меша".

Нови извештај ће показати колико је тржиште оглашавање у Србији које се плаћа јавним новцем, истиче она. Велики је проблем што у министарствима, агенцијама, фондовима, у јавним предузећима, јавни новац је "мој новац" оног које на челу те организације и тако се понашају, додаје она.

У овом извештају се показују везе политичких странака које су на челу таквих предузећа и министарстава како одређене послове мимо процедура, доводећи их до апсурда, дају пол истомишељеницима.

"Причамо о јако великом новцу и парадоксално је да се то дешава и у јавним предузећима која су губиташи, који су на буџетским јаслима, каква је Железница, Телеком и Србијагас не желе да обелодане податке", истиче она.

"Са прошлом политичком гарнитуром смо имали оснивање Арене Спорт која је крајње на сумњив начин одрађена и где је видно оштећен буџет Србије, о чему смо у ранијем извештају писали... Тренд је исти, само су се играчи променили", каже она додајући да је проблем што су то наше праве.

То је парадоксално јер се ради о великом новцу, за једну земљу где су давања социјално угроженим категоријама мала, а смањене пензије и плате, додаје Миленовић. У питању је, како оцењује, бахато понашање са нашим парама.

Мислим да приватизација медија неће ништа добро донети, да ће одређени експоненти политичке и економске елите покуповати медије и да ће створити инфраструктуру за наредне изборе, наводи она.

Грађанима се ради пленидба због дуга од хиљаду динара, а имамо репрограме дуга "ружичастој телевизији", у милионима, па репрограм репрограма, да онда она добија и кредит од Агенције за подстицање извоза, вероватно да би платила тај дуг, каже чланица Савета за борбу против корупције. А како је додала, финансијски токови одређују власника, јер власник је онај који даје кредит, и није власник Пинка овај који је власник.

Ми финансирамо своје медијски мрак, оценила је она. Опозиција, омбудсман Саша Јанковић осудили су напад на Миленовићеву, а Савет Европе изразио је забринутост, одакле је поручено да прате догађај и да борба против корупције мора да буде приоритет у Србији.

Председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић изјавио је да министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, након напада на Мирославу Миленовић, треба да поднесе оставку.

УНС је затражио хитну истрагу.

МУП се огласио саопштењем, у ком је навео да се проверавају наводи о нападу на Миленовићеву.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси