Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одлазак Дуње Ланго, синонима за професионалност
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 11. 2015.

Аутор: Јасмина Лазић Извор: slobodnaevropa.org

Одлазак Дуње Ланго, синонима за професионалност

Дуња Ланго, једна од најпознатијих водитељки, спикерки и новинарки некадашње Југославије преминула је у 74. години.

 

Иза себе је оставила богату каријеру, а публика ће је, између осталог памтити, по емисијама „Недељно поподне“, квизовима "На четири точка", "Седам замки", "Два капитена" и "Насмешите се, молим!", као и фестивалу „Београдско пролеће“ и „Играма без граница“.

Овако је се сећа Миња Субота са којим је водила управо тај телевизијски спектакл: „Дуња је имала разне задатке на телевизији које је јако добро испуњавала и у памћењу ми је као добро остала као уредница и водитељка емисије ’Недељно поподне’. Ту је демонстрирала на најбољи начин своју професионалност. Бирала је госте, водила програм, припремала најаве... И ту се, колико се ја сећам и волео бих да подвучем, показала као једна комплетна и јака професионална личност, врло образована и врло способна да води такав програм, са намером да забави широко гледалиште.“

Дуња Ланго и Миња Субота су једном посебном приликом заједно водили и „Јутарњи програм“. Био је то последњи пут да су заједно седели у телевизијском студију.

„То је био пре неколико година, поводом јубилеја Телевизије Београд. Позвали су и Дуњу и мене да водимо један део ’Јутарњег програма’. Ми смо се одазвали и водили ту емисију, али оно што је било интересантно у свему томе је да је то што је Дуња радила, а и ја заједно са њом, било нешто сасавим другачије од онога што се данас дешава на ’Јутарњем програму’. Разлика, вероватно велика, између тог и данашњег начина рада, била је у томе да нама нико није припремао емисију, него смо то радили ми сами, док данас новинарима програм ваљда припремају колеге. Е, ту је Дуња била велика личност и у томе и данас незаменљива“, наводи Миња Субота.

Дуња Ланго Фигенвалд Пулетић рођена је 27. новембра 1941. године у Загребу.

Завршила је гимназију, уписала студије у Загребу и од 1960. године до јуна 1967. године радила на Радио-телевзији Загреб.

Године 1967, преселила се у Београд и запослила у Радио-телевзији Београд.

Дипломирала је на Филолошком факулету у Београду, на одсеку за енглески језик и књижевност.

На РТС-у је радила до јуна 1999. године, када је отишла у пензију.

Послата је на принудни одмор од јануара 1992. године до децембра 1995. године, по одлуци тадашњег генералног директора РТС-а Милорада Вучелића, пише на њеном званичном сајту.

Када је, по завршетку бомбардовања 1999. године, поново стављена на листу за принудни одмор, на сопствени захтев отишла је у пензију.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси