Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Такса плус буџет трајно решење за РТС и РТВ?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 11. 2015.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

До краја године очекује се измена Закона о јавним сервисима

Такса плус буџет трајно решење за РТС и РТВ?

Модел финансирања јавних сервиса који ће се примењивати од 1. јануара, а који ће подразумевати и таксу коју ће грађани плаћати и одређена средства из буџета, могао би да буде трајно решење, сазнаје Данас у Немањиној 11. Према сазнањима нашег листа, како би решење које је предочио премијер о финансирању јавних сервиса било законски основано, до краја године Влада Србије, а потом и парламент, мораће да усвоје измене Закона о јавним сервисима.

 

У измењеном закону, како се за сада размишља, комбиновани модел финансирања, по узору на поједине европске земље, неће бити временски ограничен.

Премијер Александар Вучић одлучио је да ће се РТС и РТВ од наредне године финансирати делом из таксе која неће износити више од 150 динара, док ће истовремено држава издвојити из буџета још четири милијарде динара.

Решење о начину наплате таксе се још утврђује, али представници РТС и даље очекују да ће се поново наплаћивати уз рачун за електричну енергију, али овога пута као саставни део рачуна.

Законом, усвојеним прошле године, предвиђено је да држава од 1. јануара 2016. престане да финансира јавне сервисе и да се уводи поново такса о чијој висини одлуку доноси УО РТС и који је већ пре неколико недеља утврдио да ће она износити 500 динара. Генерални директор РТС Драган Бујошевић је, иначе, изјавио за Данас да ће представљени модел финансирања бити мање од онога што су они очекивали, односно да ће бити у минусу за 20 милиона евра, али да то гледаоци неће приметити.

У кабинету представнице ОЕБС за слободу медија Дуње Мијатовић истичу за Данас да се модели финансирања јавних сервиса разликују од земље до земље, да зависе од трошкова, али и од политичких и законских одлука. "Самим тим, не можемо да коментаришемо конкретан начин финансирања без адекватне анализе. Витална улога јавних сервиса је једно од важних питања слободе медије и о томе је разговарано на састанку премијера Србије и Дуње Мијатовић у Београду, у марту ове године", напомињу у ОЕБС.

Они додају да је генерално становиште представнице ОЕБС за слободу медија о финансирању јавних сервиса, било дуално или не, јесте да треба да се обезбеде стабилна средства за адекватну примену онога што је задатак јавних сервиса и да не треба стављати јавне сервисе у позицију која би могла да угрози њихову независност и професионализам.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) сматрају да најава промене Закона о јавним медијским сервисима представља озбиљно угрожавање идеје јавног сервиса и даље пролонгирање успостављања услова за независан рад ових важних институција за друштво и грађане.

"Наставак финансирања из буџета представља омчу око врата јавних сервиса коју држава, односно власт може затезати по потреби, у случају да нису довољно кооперативни, односно уколико своју уређивачку политику усмеравају грађанима а не владајућој елити", наводи се у саопштењу удружења.

НУНС и НДНВ сматрају да је трагично што је пропуштена цела година да се изврше све припремне активности за увођење претплате, односно таксе, и да се кроз широку друштвену акцију укаже грађанима да ће они свакако плаћати рад јавних сервиса, свеједно да ли директно или из буџета.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

16.11.

2015.

Novinar [нерегистровани] у 11:45

LICEMERI

Govorili su da lokalni mediji ne mogu da budu neyavisni jer se finansiraju iy budzeta a sada od tih istih lokalnih sredina koje su ostale bez svojih medija tra\e da finansiraju TV BEOGRAD I TV NOVI SAD. MALO MORGEN!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси