Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари слабо плаћени, квалитет медијских производа лош
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 11. 2015.

Извор: Бета

Новинари слабо плаћени, квалитет медијских производа лош

Професор београдског Факултета политичких наука Раде Вељановски изјавио је да данас добар део медија у Србији опстаје на недовољно плаћеном или потпуно неплаћеном раду новинара, што доводи до рапидног пада квалитета медијских производа.

 

"Нови власници медија настоје да поврате уложени новац па се труде да појефтине производњу програма, отпуштају новинаре, те самим тим изостају сложене новинарске форме и истраживачко новинарство. Лоша материјална ситуација, притисци из сфере бизниса, политички притисци све то је утицало на опадање квалитета медијских производа", рекао је Вељановски.

На трибини на Филозофском факултету у Новом Саду, Вељановски је додао да и комерцијални медији имају обавезу да поштују јавни интерес, а не да се само, попут неких радио станица, претварају у "џубокс" и навео да такође треба имати на уму и чињеницу да етичка и професионална правила новинарства важе без обзира на врсту медија и на епоху.

"Иако данас имамо много веће могућности за оснивање медија, немамо боље програме него пре 30-40 година", рекао је Вељановски.

Главна уредница интернет О радија Радио-телевизије Војводине Клара Крањц казала је да у Србији више готово да и нема комерцијалне радио станице која није искључиво музичка, па тако говорни радијски програм постоји само на јавним сервисима.

Она је оценила да интернетски радио у Србији још није заживео, "што не значи да неће".

"Радио мора да буде присутан и на интернетским платформама и мора да буде присутан и на друштвеним мрежама, дакле мора да буде мултимедијалан. Радио је тај који пружа информацију у тренутку и он ће опстати", рекла је Клара Крањц.

На трибини је представљена књига "Савремени радио", чији су аутори Раде Вељановски и Александра Угринић.

Књига је као уџбеник, намењена студентима новинарства.

Коментари (3)

Остави коментар
пет

13.11.

2015.

Маки [нерегистровани] у 20:58

НЕ САМО ВЕЉАНОВСКИ

Молим Вас да више не издвајате мишљење квази стручњака Радета Вељновског. Какав је он стручњак? Док је био секретар СКЈ ведрио је и жарио а сад је као независни стручњак. Док је био Директор Радио Београда, непосредно после 5 октобра, остаће запамћено да је укинуо сопствени програм, музички радио 101 на Радио Београду, а истовремено подигао радио станицу на ФПН у Београду. Уз помоћ веза постао је професор на факултету а да никад ни једну књигу није написао, а сумњив му је и докторски рад као већини који су докторирали у последњих 10 година. Дајте, молим Вас, јер треба да чекамо да се све ово открије јавно, па да схватите какав је он човек и ко га подржава. Стручњак, мало морген.

Одговори
пет

13.11.

2015.

Комисија за информисање ГК СКПБ [нерегистровани] у 18:25

Преко воде до слободе, друже Раде

Најодвратније је што и даље банку држе тзв. медијски ескперти попут друга Вељановског, једног од кумова накарадне медијске рефорнме у Србији. Иако се екс капејотовски секеретар оглашава ненадлежним, тешко је не приметити да је током задњих десетљећа зорно оркестрирао кампање које су се на крају претвориле у погром домаћег новинарства извршен од стране партијских кадрова маскираних у приватнике.

Одговори
пет

13.11.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:57

vidi sad

Pa ovaj tip se borio za truli kapitalizam, a sad kukumavči. Pamtimo te mi, pamtimo.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси