Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Марко Мудринић: Није лако бити ИТ новинар
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 11. 2015.

Аутор: Наташа Шару Извор: О радио

Марко Мудринић: Није лако бити ИТ новинар

Један од најутицајнијих овдашњих ИТ портала Netokracija настао је у Хрватској, а у Србији заживео захваљујући упорном и изврсном младом новинару Марку Мудринићу.

И пре него што је завршио факултет за медије, наметнуо се својим занимањем за ИТ област што је за последицу имало озбиљну понуду за посао у Techcrunchu, једном од светских познатих ИТ портала. 

Срећом по домаће ИТ новинарство, Марко је задржан у Србији као уредник портала Netokracija за Србију. За своје 24 године успева да се успешно бави новинарством, али и држи предавања о томе како успети у овој области. У Новом Саду га можете чути већ следећег викенда на овогодишњем Стартап викенду у Ректорату. У паузи између обавеза и константних састанака, Марко је за O radio испричао како изгледа уређивати овај портал и бавити се ИТ сфером у Србији.

Кажу да данас особу упознаш ако погледаш о чему твитује. Твитовао си о томе да новинарство у Србији није умрло, али да је праве приче потребно ископати. Каква је ситуација са ИТ новинарством у Србији?

Неки од мојих старијих колега су се углавном бавили самом технологијом, дакле рецензијама уређаја и слично. Технологија сада игра велику улогу у нашим животима - живот је дигитализован. Технологија обликује наше животе. Нажалост већина традиционалних медија не уме то да одради, немају квалитетан инфромациони тренинг и приче које они имају често су копија других медија или чак садржаја са нашег.

Где је Netokracija у свему томе?

Када сам се 2012. године прикључио тиму, отворили смо словеначко издање, а почетком ове године и српско издање Netokracije. Не бих рекао да смо највећи и најчитанији, не бисмо баш да се позиционирамо као ИТ портал. За себе волимо да кажемо да смо пословно – технолошки магазин. Сигурно смо портал са константним трендом раста.

Иако сте тек почетком године оформили и српско издање Netokracije, већ те називају најутицајнијим ИТ новинаром. Да ли је тешко бити то у Србији?

Некако је утицај доста скупа реч у Србији. Не бих рекао да сам најутицајнији, али ми импонује што се неки мој начин размишљања и писања допада људима и што на неки начин успевам да обликујем мишљења дела јавног мњења.

Према твојој причи ИТ новинару не треба завидети. Грешимо ако мислимо да вам је посао "лаганица" као што већина мисли. Како изгледа радни дан једног ИТ новинара?

Почињем са прегледањем мејлова и све често уме да потраје и по 12 и 13 сати. Морате константно бити окружени информацијама и то све у оној мери док не полудите од исте те количине.

Netokracija нуди завидну количину ауторских садржаја, којим сте завредили и епитет утицајног портала. Ко је има највећи утицај на тебе лично?

Заправо бих морао рећи да је то Иван Минић Бурек јер је његов начин писања обликовао и неке моје ставове. Могу да кажем да је и све више и младих појединаца који су се истакли својим начином писања и размишљања и који су видљиви на друштвеним мрежама.

Какви су интереси публике данас и шта је то по мишљењу Netokracije најпримљивији садржај?

Публику доста интересују садржаји везани за "sharing economy" или економију дељења као што су "Uber" или "Airbnb". Они су најбољи показатељи за те неке нове начине размишљања.

Омладински радио мора да обезбеди и адекватну поруку за младе. Нећемо им говорити шта да раде, али можемо шта би требало да раде.

Свака млада особа, средњошколац или студент, треба да развија одређена интересовања , да прати индустрију јер оно што добијају у школи не могу касније искористити у индустрији.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси