Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НТВ више не преноси седнице Скупштине града
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 11. 2015.

Аутор: З. Миладиновић Извор: Данас

НТВ више не преноси седнице Скупштине града

Седница Скупштине града Ниша јуче је прекинута након што су опозициони посланици заузели скупштинску говорницу у знак протеста што се она не преноси на Нишкој телевизији, која је ове седмице приватизована.

Седнице Скупштине града директно се преносе од 1997. године, када је након грађанских протеста због изборне крађе за коју су оптуживани Милошевићеви социјалисти локалну власт преузела коалиција Заједно. 

- Укидање директног преноса је мрак демократије и црвена линија испод које нећемо ићи, пошто би то било бацање под ноге свих демократских тековина које смо тешко изборили. Против тога ћемо се борити свим средствима - онемогућаваћемо рад скупштине и позваћемо грађане да бране право да сазнају све што је од интереса за њихове животе, а Скупштина је ретко место где се транспарентно могу сучелити различита мишљења. Нови власник НТВ је добио силне милионе на недавном конкурсу за суфинансирање медијских пројеката од јавног интереса које емитују његови други медији, па зар заиста не може да обезбеди директне преносе седница парламента, што је јавни интерес, рекао је Бранислав Јовановић, одборник и шеф Народног покрета, који је био и један од лидера грађанског протеста 1996. 

Представници власти казали су да је НТВ као јавно предузеће чији је оснивач био град преносила седнице, али да преноса сада нема јер је телевизија приватизована, а уговор о директним преносима је истекао.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић (СНС) казао је да град не може да пројектно финансира директне преносе, јер такво извештавање представља редовну делатност медија. 

Нишку телевизију је на аукцији за 78.000 евра у динарској противредности купио конзорцијум у којем су нишки дневник Народне новине и физичко лице Слађана Остојић, иначе директорка Телевизије Зона плус.

Народне новине су у власништву једног од чланова породице Радомировић, која у Нишу осим њих поседује и Телевизију Белами, Радио Белами и интернет портал Белами, а на југу Србије, према доступним информацијама, и Телевизију Сокобања, зајечарски недељни Тимок и пиротски недељник Слобода. Телевизија Зона плус, на чијем је челу Остојићева, у власништву је Владана Гашића, сина актуелног министра одбране Братислава Гашића.

Писмо приватним телевизијама 

Председник СГ Милеtић (СПС) казао је да ће наставак седнице заказати у року од 15 дана, у складу са Пословником о раду, као и да ће упутити писмо свим приватним телевизијама у Нишу како би проверио њихову заинтересованост и услове под којима би преносили седнице.

Додао је да шефови опозиционих одборничких група нису имали одговор на питање шта ће се догодити ако ни једна приватна телевизија не буде заинтересована за директне преносе парламента.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси