Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "И за притисак на медије и за јавашлук таблоида одговорна власт"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 11. 2015.

Извор: www.rtv.rs

"И за притисак на медије и за јавашлук таблоида одговорна власт"

Директор ЦИНС-а Бранко Чечен и потпредседник НУНС-а Драган Јањић оценили су да у Србији постоје озбиљни притисци на медије који долазе од представника власти.

 

Коментаришући актуелни извештај Европске комисије о напретку Србије у процесу евроинтеграција, а у којем је највећа забринутост исказана за слободу медија, Јањић и Чечен у емисији "Прави угао" РТВ-а указали су да политичке елите у Србији користе и и таблоиде за притиске на медије који се критички односе према власти.

Поводом оптужби представника власти да ЦИНС ради на рушењу Владе Србије и да је финансиран из Европске уније, Чечен је казао да су такве оптужбе апсурдне, јер је, како је истакао, највећи корисник новца из ЕУ управо Влада Србије.

"Највећи корисник средстава из ЕУ је Влада Србије, а медији од тих средстава добијају мрвице. Па саветнике у нашој влади плаћају стране владе. И нико се због тога није бунио, казао је он.

Према његовим речима, ЦИНС се финансира кроз пројектно финансирање, а средства која се додељују по пројектима углавном су намењена за истраживачке теме о корупцији.

Он је подсетио да је ЦИНС за свој рад добио седам награда, "док лист Информер који нас оптужује за рушење владе никад није добио награду за било шта".

"Наш је финансирање потпуно јавно. Просечна примања у ЦИНС-у мања су од почетничке плате у Информеру. Ми објављујемо доказе, за шта се губе главе. Не губе се главе за опањкавања у таблоиду", истакао је Чечен.

И Јањић је оценио да подстицај за текстове који се пласирају у таблоидима против медија који се баве истраживачким новинарством не долази из самих таблоида, већ од оних који се осећају угроженима од писања портала попут ЦИНС-а.

"То је притисак на медије, и то изведен преко другог медија који се бави кампањама. Ужасавајућа чињеница је да је актуелни сукоб два таблоида са дна медијске септичке јаме овде постала главна ствар. То говори јако лоше о нама као друштву", сматра он.

Чечен је казао да запослене у таблоидима који се баве кампањама у корист одређених политичких кругова и не сматра новинарима и да зато и нема намеру да одговара на њихова питања о раду ЦИНС-а.

Потпредседник НУНС-а сматра да је Влада Србије "у шизофреној ситуацију,јер истовремено хоће у ЕУ и прихвата њихове захтеве, а уједно тврди и да ЕУ финансира рушење владе преко медија који се баве истраживачким новинарством.

"На недопуштен начин највиши представници власти се укључују у нападе на новинаре са тврдњама да их финансира запад и да раде на рушењу премијера, док он ради за Србију", истакао је Јањић.

Коментаришући нападе на ЦИНС због текстова о сукобу интереса министра одбране Братислава Гашића, Чечен је казао да је занимљиво да су напади који су уследили били усмерени на то "зашто сада, ко то плаћа, а не на то да ли је тачно то што смо објавили".

Додао је да је сличан пример и са афером "24 стана" коју је објавио портал КРИК, где су, како је навео, објављена званична документа из Бугарске и Србије, док је деманти Синише Малог био једино да потпис није његов и да није купио станове за себе.

"Новинар не заступа премијера или странке, него грађане. А новац грађана држи власт и њиме манипулише, што ми истражујемо. Опозиција тај новац нема и природно је да новинари треба да истражују власт, јер она има моћ", рекао је Чечен, поводом оптужби да су на тапету ЦИНС-а искључиво људи блиски премијеру Александру Вучићу.

Он је навео и да је ЦИНС истраживао претходно и владу ДС-а, те да су из СНС радо користили податке које је објављивао ЦИНС, као и да су чак имали и позиве за сарадњу од напредњака."Нас политика не занима, већ гледамо да ли власт одговорно троши новац грађана и да ли има корупције", рекао је он.

Јањић, пак, сматра да новинари не треба да буду критичнији према власти неги опозицији,већ да треба да се држе чињеница, али да је логично да се више истражује како раде представници власти."Реч је о истраживању у јавном интересу. А пошто су владајући значајнији, нормално је да се о њима више истражује.

Посебно због тога што су код нас и државни органи склони да отварају афере тек кад неко сиђе с власти, али не и док је на власти", указао је он.Коментаришући актуелни сукоб таблоида у којем се отвара и питање власништва над Политиком, Вечерњим новосадским и новосадским Дневником

- Јањић је казао да иза њега очигледно стоји политика, јер у том сукобу "постоји блок око Информера који подржава владу и други око Курира који је раније подржавао владу а сад покушава да нађе неке друге ослонце".

"Нажалост, ми још нисмо успели да уведемо ред у власништво над медијима, то је увек био простор лова у мутном и сада то стиже на наплату. Не знам како ће се завршити, јер не видим ни одлучност владе да се то реши законито и да се изведу пред лице правде они који су направили неку незаконитост", казао је он.Чечен напомиње да се питање власништва може и мора решити и то врло брзо, те да министар приватизације који изјављује да не зна ко су власници Политике не заслужује поверење.

"То је политичка реторика ради избегавања одговора или да се не каже шта се зна", сматра он.

И Јањић сматра да је за лист Политика јасно колики удео има држава, а колико остали, али да је остало нејасно ко је ту колико куповао.

Верује, међутим, да се то врло брзо може рашчистити.

"Одлучујућа је транспарентност трошења новца. Ако тога нема, онда могу да се праве транге-франге послови. И повлачење државе из медија мора да подразумева и да се на транспарентан начин троше буџетска средства намењена јавном информисању", напомиње он.

Према речима Чечена, у свим демократским друштвима ова питања решавају се саморегулацијом, али у Србији низ медија то не жели, док и држава омогућава јавашлук у медијима, јер "овде може да се напише било шта о било коме, без икаквих консеквенци". 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси