Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЦИНС и БИРН од амбасада Британије и Америке добили 15.372.890 динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 11. 2015.

Аутор: Екипа Информера Извор: Информер

ЦИНС и БИРН од амбасада Британије и Америке добили 15.372.890 динара

Амбасаде САД и Велике Британије дале су током 2012. и 2013. године Центру за истраживачко новинарство (ЦИНС) и Балканској истраживачкој новинарској мрежи (БИРН) чак 15.372.890 динара за производњу афера и стварање хаоса у Србији, открива Информер!

Документација до које смо дошли показује да је ЦИНС од амбасаде САД добио 2.460.421 динара, докје Велика Британија, преко свог дипломатског представништва у Београду, БИРН-у поклонила чак 12.912.469 динара.

Ћуте као заливени

Да скандал буде већи, све ове донације прокњижене су под шифром 767: наследства, издржавања и други поклони и помоћ. На тај начин избегава се плаћање пореза.

Да бисмо сазнали зашто само ове медијске организације добијају милионске донације и да ли би, на приме, Информер могао да конкурише за милионе из амбасада, послали смо питања дипломатским представништвима САД и Велике Британије.
До закључења овог броја, међутим, нисмо добили никакав одговор.
Шеф ЦИНС Бранко Чечен јуче није био доступан за коментар, док новинар БИРН Слободан Георгиев тврди да су сва средства која су добили од амбасада одобрена на конкурсима.

- Ништа ту није тајна. Све је објављено на нашем сајту. Средства се добијају на конкурсима где учествујете са пројектима. Никако другачије. За остале детаље, ако вас интересују, питајте оне који су нам та средства одобрили - поручује Георгиев.
На другој страни, главни уредник недељника „Печат" Милорад Вучелић истиче да амбасаде САД и Велике Британије очигледно организују рад ЦИНС и БИРН.

- Долазимо до суморне слике да се држава повлачи из медија, док стране дипломате и тајне службе улазе у новинарске организације. Симптоматично је да у њиховим извештајима нема речи о овим медијима. На делу је постмодерна окупација наше државе - подвлачи Вучелић.

Главни и одговорни уредник Е-новина Петар Луковић напомиње да се ове медијске организације истичу по мафијашким методама.

Лажни бастиони слободе

- Везе, познанства, мито и корупција главни су елементи у деловању медија који се лажно представљају као „бастиони слободе". Њихове везе с одметнутим деловима полиције, обавештајнимслужбама, европским бирократама којима се представљају као „велики борци за истину", омогућавају им милионску добит. Једино „истраживачко" у целој причи је како пронаћи пут до нових милиона - закључује Луковић.

Небојша Стефановић, министар полиције

Као грађанин, изненадио сам се кад сам видео да се ови медији финансирају само новцем из иностранства. Врло ми је необично да постоји толики страни интерес за њихово деловање у Србији.

Лукавији су од нас

Држава се повлачи из медија, док стране дипломате и тајне службе улазе у новинарске организације Милорад Вучелић, недељник „Печат".


Коментари (1)

Остави коментар
чет

12.11.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 07:58

jasno kao dan

Svima koji prate medijsku sliku u Srbiji odavno je jasno da zapadne zemlje kontrolišu medije, kreiraju uredjivačku politiku i javno mnjenje, kod većine medija. Ko je trebalo to da spreči? Država je izašla iz medija i ispde to najvažniji segment u celoj priči o pristupanju EU.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси