Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кривична пријава због напада на екипу „Политике”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 11. 2015.

Аутор: М. Д. Извор: www.politika.rs

Кривична пријава због напада на екипу „Политике”

Инспектори Одељења за јавни ред и мир београдске Полицијске станице Врачар поднели су кривичну пријаву против Божидара Филиповића којом га сумњиче за угрожавање безбедности.

 

Он је прошле седмице напао новинарску екипу „Политике” која је извештавала о експлозији бомбе у згради у Трнској улици број 4 у Београду.

Претходно, полиција је саслушали све учеснике овог инцидента.

Кривична пријава јуче је достављена Првом основном јавном тужилаштву, па се ускоро очекује саслушање свих учесника и очевидаца инцидента.

Подсећамо, Божидар Филиповић притворио је на петнаестак минута у стану у којем живи екипу „Политике”, новинарку Данијелу Вукосављевић и фоторепортера Драгослава Жарковића, који су били на задатку у поменутој згради.

Филиповић је у кућном притвору под електронским надзором због сумње да је напао полицајца.

У стан у којем живи, новинари су ушли на његов позив, у нади да ће добити више информација о експлозији бомбе која се десила десетак сати раније.

Филиповић је новинарки и фоторепортеру нашег листа претио речима „оловом ћу вас напунити па да видимо ко ће онда да пише текст”.

Казао је и да је ископао четири гроба испред куће. Једном од момака који је био у његовом стану довикнуо је да закључа врата и стане на њих да наше колеге не би могле да изађу.

У стану су када је ушла екипа „Политике”, већ били новинари дневног листа „Ало”, који сутрадан, међутим, о овом инциденту није известио своје читаоце.

Напад на екипу „Политике” осудила су и новинарска удружења. Независно удружење новинара Србије (НУНС) изразило је протест и од надлежних правосудних органа затражило да казне починиоца овог скандалозног насртаја на новинаре који су обављали професионални задатак.

Реагујући поводом инцидента, Удружење новинара Србије (УНС) захтевало је да починиоци буду кажњени у складу са законом и подсетило да је Кривичним закоником прописано да је за угрожавање сигурности претњом особама које обављају посао од јавног значаја информисањем запрећена казна од шест месеци до пет година затвора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси