Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар берлинских новина Tagesspiegel нападнут након писања колумне о успону ксенофобије међу десничарским екстремистима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 11. 2015.

Аутор: Кристина Маркалаус Извор: Fairpress

Новинар берлинских новина Tagesspiegel нападнут након писања колумне о успону ксенофобије међу десничарским екстремистима

Helmut Schümann, колумнист берлинских новина Tagesspiegel нападнут је у петак, 30. листопада на улици након писања колумне о успону ксенофобије међу десничарским екстремистима у Њемачкој, јавља The Local. У својој колумни под називом Је ли ово и даље наша земља? изнио је критичке примједбе везане за дебату о избјеглицама.

Како пише Guardian, Schümann је поднио тужбу Државној криминалистичкој полицији у Берлину која истражује овај напад на новинара.

Helmut Schümann писао је на свом Фејсбук профилу о нападу. Написао је како га нападачи неће ушуткати. Наставит ће “викати о њима и писати о њима.” Додао је: “Физички, опорављам се брзо, али за ментални опоравак требат ће нешто дуље”, преноси Guardian.

Мерлинд Груен, из односа с јавношћу новина Tagesspiegel, коментирала је недавни догађај за Fairpress:

“Наш колумнист Helmut Schumann нападнут је с леђа од стране непознатих особа које су га упитале: “Јеси ли ти Schümann из Tagesspiegela? Љевичарска свињо”, прије него што су га оборили на земљу. Schümann је дан раније написао чланак у којем се питао може ли наставити називати Њемачку својом земљом због пораста ксенофобије изражене од стране организација као што су: анти-исламска скупина Пегида и еуроскептична странка Алтернатива за Њемачку.

Helmut Schümann поднио је оптужбе за напад и увреду.”

Њемачко удружење новинара (ДЈВ), које је осудило напад,  за Fairpress је изјавило:

“Њемачко удружење новинара (ДЈВ) осуђује све врсте насиља над новинарима.

Чини се да постоји ирационална врста мржње код неких људи која их чини агресивнима. Исказујемо солидарност с оним новинарима који храбро раде свој посао, унаточ мржњи која их окружује. Позивамо политичаре и јавност да устану против пријетњи и насиља према новинарима и медијима те да подрже медије који су безувјетан ступ демокрације, изјавио је Frank Überall предсједник ДЈВ.”

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси