Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Црни: Нисам знао да је Ћурувија праћен
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 11. 2015.

Извор: rs.n1info.com

Црни: Нисам знао да је Ћурувија праћен

Некадашњи помоћник начелника ресора Државне безбедности Бранко Црни сведочио је у Специјалном суду у Београду на суђењу четворици бивших колега из ДБ-а оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије и напоменуо да нема директна сазнања о том убиству.

 

Оптужени за убиство Ћурувије су тадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, главни обавештајни инспектор у Другој управи ресора Ратко Ромић, као и Милан Курак који је у бекству и суди му се у одсуству.

Црни, који је у време убиства био начелник Одељења ДБ-а за контраобавештајну заштиту државних органа и организација, рекао је да нема никаква непосредна сазнања о убиству Ћурувије, па чак да није знао ни да је Ћурувија тајно праћен.

"Као помоћник начелника Ресора није било моје да се бавим појединачним случајевима, већ да сагледавам комплетну безбедносну ситуацију", објаснио је Црни одговарајући на питања тужиоца.

За убиство је, како је навео, сазнао из медија, а даље је о томе информисан преко радних састанака Комисије коју је формирала служба ради испитивања веродостојности извештаја о праћењу Ћурувије.

Црни је одговарајући на питања потврдио да је у добрим односима са Радоњићем којег познаје од средње школе и коме је венчани кум.

У наставку суђења сведочиће актуелни државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Стеван Никчевић, који је у време убиства Ћурувије био Радоњићев заменик.

Након петооктобарских промена Никчевић је био коминистар полиције, а после је постављен за директора државног предузећа за трговину оружјем Југоимпорт СДПР.

Ћурувија, који је био власник и уредник листова Недељни телеграф и Европљанин убијен је на Ускрс 11. априла 1999. године, у време НАТО бомбардовања Србије, испред зграде у којој је живео у Београду.

Радоњић и Ромић су у притвору, Марковић служи казну од 40 година затвора у пожаревачкој Забели, а за Кураком је расписана међународна потерница.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

09.11.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:10

ajmo ajde

Ajmo ajde svi na burek!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси