Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ОЕБС: Закон је јасан, ако упутство није на снази
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 11. 2015.

Аутор: П. Д. Извор: Данас

ОЕБС: Закон је јасан, ако упутство није на снази

Закон о електронским медијима обавезује емитере да поштују забрану политичког оглашавања ван предизборне кампање, наводи ОЕБС у тумачењу које је тражило Независно удмжење новинара Србије, а поводом тога што су поједине телевизијске станице директно преносиле обележавање годишњице Српске напредне странке.

 

„Упркос чињеници да Опште обавезујуче упутство за понашање емитера више није на снази, свеобухватни правни оквир о овомпитању је садашњи Закон о електронским медијима и његов члан 47, који експлицитно регулише емитовање политичког маркетинга“, наводи се у одговору ОЕБС-а на захтев НУНС о постојању разлога за покретање поступка за утврђивање одговорности ТВ станица за директни пренос манифестација политичких странака. 

У Анализи ОЕБС-а се наводи да у регулацији општих обавеза пружалаца медијских услуга, односно ТВ компанија, у односу на садржај програма, Закон предвиђа да ће пружалац медијских услуга поштовати забрану полихчког оглашавањаванпредизбомекампање. ОЕБС подсећа да су током предизборне кампање, пмжаоци медијских услуга дужни да осигурају да све регистроване политичке странке, коалиције и кандидати уживају једнаку заступљеност без икакве дискриминације и наглашава да је надзор над спровођењем овог Закона у потпуности у надлежности Регулаторног тела за електронске медије. 

ОЕБС сматра да правилник, упутства и препоруке служе само да би осигурале ефикасније спровођење Закона, што значи да, ако су бивше опште смернице престале да важе, Регулатор је дужан да развије нове засноване на постојећим законима. 

Независно удружење новинара Србије затражило је од Министарства за културу и информисање и Мисије ОЕБС тумачење члана 47 Закона о електронским медијима како би се утврдила валидност става Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) да је сетом нових медијских закона престало да важи Опште обавезујуће упутство за емитере и да је емитерима дозвољено да без икаквих санкција преносе страначке скупове. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси