Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мијешање ногу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 11. 2015.

Аутор: Светислав Басара Извор: Данас

Мијешање ногу

Да ли ће српски језик умети да воли Љиљу Смајловићку као што она воли њега, није сасвим извесно, али та неизвесност нимало не утиче на Смајловићкину неодустајност и самопожртвованост.

 

Коначно, и Вук је својевремено наилазио на неразумевање и отпор средине, па је добио задужбину, додуше са повеликим закашњењем. Српски језик, држим, не би смео да понови ту грешку па језиковом народу предлажем да моментално оснује Смајловићкину задужбину, а да за директора, са платом од најмање 10.000 евра, постави - кога - па Смајловићку! Она воли да председава, да буде члан, да прима плате. И прочаја.

А чиме је то, можда ћете се запитати, Смајловићка задужила српски језик? Ех, чиме! Серијом текстова под громопуцателном паролом "Сачувајмо српски језик". Као човек језика - истина језику много невичнији и неупоредиво мање писмен од Смајловићке - редовно читам одбрамбена сочиненија из пера "наших еминентних лингвиста", а као човек клозетске метафоре та сочиненија читам у право време и на правом месту - раном зором, на клозетској шољи, да бих се после читања, не без носталгије присетио времена када су новине по нужницима служиле у практичне сврхе.

И - шта кажем? Какви су ми утисци? Могу вам рећи да су поменути текстови у већини случајева лаксативни, следствено чему их топло препоручујем особама које пате од опстипације. Али такође морам рећи да ту има и преседана, то јест претеривања у лаксативности, што ће рећи да се понеки текстописац просере много пре читаоца. Управо се то догодило писцу вицкастог текста "Ефендија, колико арапских језика говориш?"Да не препричавам, кога интересује ( и ко има стомак) нека прочита, ја ћу се фокусирати на један детаљ. Пише, тако, текстописац да су Црногорци доскора знали да је њихов језик српски, а да су то заборавили. Шта каже језикословац када их је обузела амнезија? "Кад су црногорске мајке" - пише Смајловичкин језикословац, извесни др Петровић - "почеле мјешати ноге са сваким коме то није било мрско."

Са ретким изузецима - и у донекле пристојнијем тону - сви текстови публиковани у "Сачувајмо српски језик" написани су у сличном тону. Само апсолутним моронима - на које глодурка и рачуна - није очигледно да Смајловићкина акција нема никакве везе са неговањем српског језика, него да је акцијин циљ да околним народима ускрати право да језик којим говоре назову онако како они хоће, него како Љиља и њени спонзори и ментори сматрају да треба. Ето, то је, честнејши чтеци "лист пристојне Србије", како то каже Смајловићка-кадун.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси