Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  За пет месеци саслушано пет сведока
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 11. 2015.

Аутор: Р. Х. Извор: Политика

За пет месеци саслушано пет сведока

У Специјалном суду у Београду данас се наставља суђење за убиство новинара и издавача Славка Ћурувије, а као сведоци требало би да буду саслушани бивши заменик начелника Државне безбедности Бранко Црни и бивши заменик начелника Београдског центра службе Стеван Никчевић. Предвиђено је да се опет суди само два дана те заступник породице, али и новинари страхују да би могло да траје годинама, преноси Б92.

 

На суђење за убиство Славка Ћурувије пет месеци осим одбране окривљених саслушано је свега пет сведока, а суђење је и у новембру заказано само два дана.

„Ми смо, када кажем ми мислим на мене и породицу Славка Ћурувије, врло незадовољни темпом. Заиста сматрамо да не могу сви предмети у специјалном суду имати исти третман”, каже заступник породице Ћурувија, Слободан Ружић и додаје: „Овај предмет је под великом пажњом јавности и предмет у коме има стотинак сведока, ако се буде тим темпом саслушавали израчунајте трајаће неколико година само саслушавање сведока”.

Двојица окривљених су у притвору што би према закону требало да буде још један разлог за хитније поступање.

Међутим, новинар Вук Цвијић, који прети ово суђење каже да му се чини да ће ово суђење бити једно од оних које трају годинама. „Видим да постоје нека приоритетна суђења што није био раније случај. Рецимо суђење Мирославу Мишковићу има више десетина заказаних рочишта сваког месеца, по најмање једно недељно”, каже Цвијић и наглашава да се у случају убиства Славка Ћурувије заказује један или два дана у току месеца.

У Вишем суду у Београду званично је саопштено да се главни претреси у Специјалном суду заказују сходно расположивости судница и да зграда у Устаничкој и располаже са четири суднице од чега само две могу да приме већи број оптужених и адвоката. А министар правде, одговарајући у петак на питање Б92, рекао је да ће испитати којим темпом иде ово суђење.

„Очекује се да тај поступак иде брже. Испитаћу на које је време то суђење заказивано и у односу на то ћете добити информацију”, рекао је недавно Селаковић.

Подсећамо, Славко Ћурувија, оснивач листова „Дневни телеграф” и „Европљанин”, убијен је на Ускрс у априлу 1999. године у центру Београда у улазу зграде у којој је живео. Сада се за овај злочин суди суди тадашњем шефу ДБ-а Радомиру Марковићу, некадашњем шефу Београдског центра ДБ-а Милану Радоњићу и оперативцима ДБ-а Ратку Ромићу и Мирославу Кураку.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси