Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бироди критикује РЕМ што није казнио телевизије које су преносиле скуп СНС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 11. 2015.

Извор: Бета

Бироди критикује РЕМ што није казнио телевизије које су преносиле скуп СНС

Биро за друштвена истраживања (Бироди) оценио је данас да сматра као неодговорно и противно јавном интересу то што Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) није казнило телевизије које су преносиле прославу седме годишњице владајуће Српске напредне странке (СНС).

"Изостанком одлуке РЕМ-а о кажњавању телевизија које се баве политичким маркетингом ван изборне кампање, представља наставак праксе легализације претварања телевизија у билтене политичких партија", оцењује се у саопштењу.

Како се наводи, образложење РЕМ-а да не постоје подзаконска акта, доказ су да "РЕМ спава уместо да утиче на уређивање ове област, чиме директно омогућава слабљење интегритета електронских медија".

Независно удружење новинара Србије (НУНС) је 20. октобра 2015. године поднео представку РЕМ-у против телевизија Пинк, Хепи и Студио Б које су директно преносиле страначки скуп СНС-а, поводом седам година постојања ове политичке партије.

НУНС сматра да је тиме прекршено Опште обавезујуће упутство о понашању емитера које забрањује политичку пропаганду  ван предизборне кампање, али и члан 47. Закона о електронским медијима, у коме јасно стоји да је пружалац медијске услуге, у складу са својом програмском концепцијом, "дужан да поштује забрану политичког оглашавања ван предизборне кампање".

Савет РЕМ-а је 21. октобра након трочасовне седнице утврдио да је сетом нових медијских закона престало да важи Опште обавезујуће упутство за емитере и да стога не постоји основ да се покрене поступак за утврђивање одговорности телевизија које су директно преносиле прославу седам година од оснивања Српске напредне странке.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

09.11.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:11

pitanje

A kad je prenoseno kako je i kada ko kinuo od zute garniture, onda nije smetalo. Lopta je okrugla, naucite se da gubite.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси