Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилаштво испитује напад на екипу „Политике’
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 11. 2015.

Аутор: Мирослава Дерикоњић, Александар Бојовић Извор: Политика

Тужилаштво испитује напад на екипу „Политике’

Прво основно јавно тужилаштво у Београду покренуло је поступак поводом напада Божидара Филиповића на новинарку и фото-репортера „Политике” који су пре два дана извештавали о експлозији бомбе у београдској Трнској улици број 4 на Врачару.

Како нам је речено у тужилаштву, полицији је поднет захтев да се провере и испитају сви детаљи и околности спорног догађаја. 

„У наредних неколико дана и новинарка Данијела Вукосављевић биће позвана да да изјаву о догађају”, кажу за „Политику” у београдском Првом основном јавном тужилаштву. 

Подсећамо, Божидар Филиповић притворио је на петнаестак минута у свом стану новинарку и фото-репортера „Политике”, који су били на задатку у поменутој згради. Он је у кућном притвору са електронском наруквицом због сумњи да је напао полицајца. У тај стан новинари су ушли на Филиповићев позив, у нади да ће добити више информација о експлозији бомбе у Трнској 4, која се десила десетак сати раније.

Нашој колегиници са „Хронике” Данијели Вукосављевић Филиповић је претио речима „оловом ћу вас напунити па да видимо ко ће онда да пише текст”. Казао је и да је ископао четири гроба испред куће. Једном од момака који је био у његовом стану довикнуо је да закључа врата и стане на њих да наше колеге не би могле да изађу. У стану су када је ушла екипа „Политике”, већ били новинари дневног листа „Ало”. Јуче у овом таблоиду, међутим, ниједном речи није поменут инцидент, нити претње које је Филиповић изговорио новинарки и фоторепортеру нашег листа. 

Новинарка „Политике” јуче је цео догађај пријавила у Полицијској ста-. ници Врачар где су јој рекли да ће испитати све околности овог инцидента, након чега ће податке доставити надлежном тужилаштву. 

! Иако му детаљи конкретног пред-> мета нису познати и, како наглашава, не жели ништа да прејудицира, професор Правног факултета у Београду Милан Шкулић истиче да би се, начелно, када неко неког лиши слободе без правног основа, може говорити о кривичном делу противправног лишења слободе. 

„У таквом случају, није битно колико је догађај временски трајао. Претње које су некоме упућене, у смислу напада на живот и тело и наношења одређеног зла, условно речено, код особе којој су намењене могу да створе осећај утрожености и страха. Тада може да се говори о кривичном делу угрожавања сигурности”, наводи Шкулић. 

За кривично дело противправног лишења слободе законом је запрећена казна од шест месеци до 12 година, док закон за напад на живот и тело предвиђа новчану или затворску казну до три године. 

Наравно, наглашава овај професор, треба испитати све околности случаја и утврдити о којој је квалификацији дела реч. 

Чињеница да се Божидар Филиповић налази у кућном притвору, према речима нашег саговорника, може да буде разлог због ког ће тужилац предложити да му одреди „прави” притвор. 

„То, међутим, није обавеза већ искључиво одлука тужиоца. О његовом предлогу о одређивању притвора одлучује судија за претходни поступак”, објаснио је Шкулић. 

Управа за извршење кривичних санкција, која надзире меру кућног притвора током јучерашњег дана није обавештена о Филиповићевом поступку. Чим то буде урађено, наводе из ове установе, о случају ће бити обавештен суд који је Филиповићу изрекао меру кућног притвора. 

Независно удружсње новинара Србије (НУНС) изразилоје протест због напада на новинарску екипу „Политике” и тражи од надлежних правосудних органа да казне починиоца овог скандалозног насртаја на новинаре који су обављали професионални задатак. И Удружење новинара Србије (УНС) протестује због јучерашњег напада на екипу „Политике” и тражи да починиоци буду кажњени у складу са законом. 

УНС подсећа да је Кривичним закоником прописано да је за утрожавање сигурности претњом особама које обављају посао од јавног значаја информисањем запрећена казна од шест месеци до пет година затвора и очекује од надлежних да што пре открију одговорне и процесуирају их у складу са законом. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси