Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 11. 2015.

Аутор: Софија Мандић Извор: pescanik.net

РЕМ

Од када се устоличила на власти 2012, Српска напредна странка нас уверава да се медијске слободе крећу узлазном путањом, а да су све сумње да је другачије изазване злонамерним гласовима опозиције и грађана који пате од хроничног критизерства.

Тако смо (сад већ годинама) уверавани да су неки људи, емисије, наслови и текстови нестајали сами од себе или независном уредничком одлуком.

Министар задужен за информисање је у прво време изричито делио овакав став, док се последњих месеци више ослања на изјаве “немам коментар” и “надлежни органи ће поступати”.

Управо смо последњих дана сведоци како изгледа поступање надлежних органа на које министар тобоже неће да утиче својим изјавама. Наиме, половином октобра три телевизије са националном фреквенцијом су уживо и у целости преносиле седми рођендан владајуће странке.

Након тога, Независно удружење новинара (НУНС) је Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ) поднело пријаву против ових телевизија. У пријави се наводи да су те телевизије “прекршиле Опште обавезујуће упутство о понашању емитера које забрањује политичку пропаганду ван предизборне кампање”.

Прве изјаве које су долазиле из регулаторног тела потврђивале су да ће оно о оваквој пријави одлучивати, као и да је у прошлости то био случај са око 20 пријава.

Међутим, неколико дана касније, РЕМ се предомислио, и то како ред у Србији и налаже – једногласно. У својој одлуци чланови регулаторног тела наводе да су утврдили да је усвајањем нових медијских закона (пре око годину и по дана) престало да важи Опште обавезујуће упутство за емитере на које се НУНС позива и “да стога не постоји основ да се покрене поступак за утврђивање одговорности телевизија”.

Савет за борбу против корупције је реаговао на сличан начин као и НУНС, али је председник РЕМ Горан Караџић нагласио да ово тело “није света католичка инквизиција” да “спаљује оне у које је упрто прстом”. (Караџић и Савет нису у најбољим односима још од када је Савет прошле године указао на чињеницу да је часопис у коме главну реч води Караџићева супруга добијао новац из буџета, што је у супротности са законом.)

Караџић је у праву када каже да РЕМ не може бити света католичка инквизиција, али је пропустио да запази да тело на чијем је челу ипак има један свети задатак – одржавање реда и поштовање правила у електронским медијима.

Својим реакцијама у претходних неколико недеља, регулаторно тело и његов председник заузели су став да нема правног основа за преиспитивање поступака телевизија, да су иницијативе НУНС-а и Савета за борбу против корупције чисто “упирање прстом”, односно неоснована и недобронамерна критика на рачун националних емитера. Због права грађана да буду истинито информисани о овом питању, потребно је рећи да су ови ставови произвољни и неистинити.

Пре свега, упутство за емитере на које се НУНС позива и у ком се наводи да је ван трајања предизборне кампање “забрањено директно или индиректно рекламирати политичке организације и оглашавати њихове скупове, акције или манифестације било које врсте у којима се појављује њихово пуно или скраћено име” није престало да важи.

У члану 115. Закона о електронским медијима наводи се да ће регулаторно тело у року од 90 дана од ступања на снагу овог закона ускладити свој статут и друге опште акте, а да ће се стари прописи примењивати док се ово не догоди.

Пошто регулаторно тело годину и по дана није донело нове подзаконске акте, чиме је и само прекршило закон по коме наводно контролише друге, стари акти су и даље на снази.

Ово питање чак можемо оставити по страни. Наиме, Закон о електронским медијима у члану 47. наводи да сви који пружају медијске услуге морају да “поштују забрану политичког оглашавања ван предизборне кампање”. Дакле, иако није спорно да је упутство на које се НУНС позива и даље на снази, чак и да то није случај, акт више снаге забрањује понашање које је предмет расправе. Односно, чак и да је РЕМ ускладио своја упутства са новим законом, део на који се НУНС позива не би био промењен.

Поставља се питање да ли је могуће да баш сви чланови регулаторног тела не читају прописе које примењују или се просто ради о нескривеном удвориштву према владајућој странци, које се прикрива немогућношћу примене “застарелих прописа”. Пошто је прво тешко замислити, друго се очигледно намеће као једини одговор.

Једино решење ове ситуације је да РЕМ почне да примењује закон и да у складу са њим поступа. Да не измишља и не обмањује јавност, јер и сам има обавезу истинитог обавештавања грађана о питањима из своје надлежности. Када је спомињао инквизицију и спаљивање, председник РЕМ као да је наслутио правац у ком треба ићи – ако нешто треба спалити то су најразличитије праксе у којима је најважније не наљутити странку на власти.

Будући да садашњи састав регулаторног тела није у стању да изврши овај задатак, остаје нам да чекамо нове, етичније, храбрије и професионалније чланове. До тада ће слављеник на власти наставити да прима рођенданске честитке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси