Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хан: Слобода медија од кључне важности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 11. 2015.

Извор: b92.net

Хан: Слобода медија од кључне важности

Слобода медија и изражавања је од примарне важности за процес проширења Европске уније, поручио је комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан. Хан је ово поручио отварајући конференцију о слободи медија у Бриселу.

 

Јоханес Хан је, отварајући конференцију "Спик ап!" ("Проговори!") о слободи говора на Западном Балкану и у Турској, рекао да је медијска слобода у самом срцу политике проширења. 

Истакао је да слобода говора није предмет преговора и да је дубоко забринут због узнемиравајућих вести које долазе из региона и Турске. 

"Не може се говорити о владавини права и истовремено затварати новинаре само због критиковања власти", рекао је комесар у јасној алузији на Турску, која држи светски рекорд у броју новинара осуђених на затворске казне. 

Указао је на то да се новинари данас суочавају са бројним изазовима и да је центрима моћи и медијским магнатима у интересу да има што мање независног и истраживачког новинарства. 

"Отказују се популарни политички телевизијски програми, омета се истраживачко новинарство, а не верујем да је то знак да су политичари постали поштени и да је све у реду", рекао је комесар. 

Хан је приметио да ЕУ има извесну моћ да утиче на власти да не угрожавају слободу стампе само током претприступних преговора, а да после учлањења нема више утицаја на то. 

"Због тога је неопходно да се слобода штампе обезбеди током преговарачког процеса, јер је после касно", рекао је Хан. 

Посланица и потпредседница Европског парламента Улрике Луначек је критиковала Хана што ову конференцију није заказао пре избора у Турској и рекла да је затварање медијских кућа и кривични прогон новинара у Турској сасвим неприхватљиво.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси