Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  “Курирово“ подметање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 11. 2015.

Аутор: В. Н. Извор: Вечерње новости

“Курирово“ подметање

Већ неколико дана дневни лист “Курир" води кампању под слоганом “Цела Србија чита Курир" тврдећи да је он, “Курир", најчитанији дневни лист у нашој земљи.

При том се позива на истраживање агенције “Принт адекс ипсос стратешки маркетинг”. Свако има право да о себи мисли како му је воља, да се хвали, нуди, велича, препоручује, али само под условом да у том послу не лаже, а посебно да не користи имена других, како би добио веродостојност.

По листи на којој је “Курир” себе представио као  лидера, “Вечерње новости” су на зачељу, што ће рећи да су према “Стратешком маркетингу”, односно “Куриру”, “Новости” читаније једино од листа “Политика”.

Истина је потпуно другачија, односно “Курир” лаже и подмеће, а с циљем да пре свега “Вечерње новости" представи као лист на који оглашивачи, велике компаније, маркетиншке агенције не би требало да обраћају пажњу.

Пошто с “Куриром" имамо негативна искуства (последњи случај је неовлашћено објављивање делова књиге Мире Марковић, што ће се решити на суду) није нам пало на памет да их зовемо и тражимо да буду онакви какви, јасно је, не могу да буду, те смо позвали Срђана Богосављевића, члана УО “Стратешког маркетинга”, да нам објасни о чему је овде реч:

- "Курир" је прекршио уговор и данима објављивао податке о својој конкуренцији. Такође, објављивао је и читаност у само једној недељи у којој се догодило да су избили на чело.

Иначе, читаност која се овде спомиње нема никакве везе с бројем продатих примерака, са штампаним тиражима, већ искључиво с подацима добијеним телефонском анкетом. Реч је о такозваној ЦАТИ методи телефонског анкетирања. Одговоре свакога дана даје око 100 људи, анкетар им набраја дневне новине, а они одговарају са да или не на питање да ли су те новине претходног дана прелистали. Добијени резултати нису за објављивање.

Када је реч о најновијим поступцима “Курира”, Срђан Богосављевић је за “Новости" изјавио да је поводом споменуте кампање послао писмо “Куриру” и затражио да више не објављују податке, односно да прекину да крше уговор. ¦

"Нпвпсти у врху читаности - Вечерње новости" су у самом врху читаности, из месеца у месец, и годинама уназад, то јасно показују сва истраживања. "Новости"су један од три дневна листа које грађани Србије најчешће читају - каже Срђан Богосављевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси