Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Додељена награда за најбољи аматерски видео о избеглицама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 11. 2015.

Извор: Танјуг

Додељена награда за најбољи аматерски видео о избеглицама

Награда Александру Илићу, победнику конкурса за најбољи кратки аматерски видео рад на тему избеглица/миграната, који су објавили Новинска агенција Танјуг и креативна платформа Миксер, додељена је данас на штанду Агенције у оквиру Медиа маркета.

 

Илићу је награду, телефон Самсунг галакси, уручила креативна директорка Миксера Маја Лалић, која је била у жирију уз директорку Танјга Бранку Ђукић и редитеља Станка Црнобрњу.

Победнички снимак направљен је код главне аутобуске станице у Београду, која је мигрантима претходних месеци била једна од главних локација за предах на њиховом путу ка земљама Западне Европе.

Према речима директорке Танјуга, конкурс је расписан на тему избеглица, јер је то једна од тема које медијима враћају душу, а новинаре њиховој значајној мисији - не само да извештавају већ и да покушају да промене ствари.

Управо због тога, како је Ђукић додала, улога слике, фотографије и видео прилога је кључна, јер је једно кад се чита о десетинама људи које су пешачиле са Блиског Истока до Европе, а сасвим друго када се виде лица тих људи и деце.

"Другачије је кад катастрофа добије људско лице и кад податке о броју избеглица, прихватним центрима, зидовима.. прекрију лица људи и људске приче", рекла је Ђукић.

"Конкурс је био отворен за све који су забележили шта се дешава пред нашим оцима и поделили то на модерним платформама", додала је директорка Танјуга.

Како је рекла, они су у неслућеним размерама поделили оно што су видели и ширећи емпатију учинили да ти феномени не буду само глобална, већ и локална вест, истовремено подижући свест да одговорност, парадоксално, није локална већ глобална.

"Добра и значајна ствар глобализације је да све што се догађа, свака људска трагедија и катастрофа, није више појединачна, већ уједињује људе у осећању да смо сви становници једне планете и припадници једне људске заједнице", поручила је Ђукић.

Добитник награде, Александар Илић захвалио је Танјугу и Миксеру на шанси коју су пружили младима који се аматрески баве видео продукцијом и додао да му је награда дала подстрек и инспирацију да настави да се професионално бави видео стваралаштвом.

"Нека ово буде порука младим уметницима и новинарима да бележе несвакидашње ствари које се дешавају око нас", рекао је Илић.

Објаснио је да је видео снимио случајно, а на конкурс се пријавио како би свима приказао у каквом окружењу су избеглице приморане да живе и шста их је све снашло...

"Када сам видео како ти људи живе, у какавој су позицији и туга и беда кроз коју пролазе су били највећи мотив због којег сам све снимио", рекао је Илић.

Образлажући одлуку жирија, креативна директорка Миксера навела је да је било и других снимака, професионалнијих, али су неки од њих били "изиритрани негативним реакцијама људи", док је природа конкурса била да пробуди нешто интимно и неупаковано у поруке, већ да "гађа људске емоције".

"Управо је због тога, Илићев рад био примеренији и најзанимљивији", додала је Лалић.

Идеја за расписивање конкурса јавила се спонтано, након свега што се дешавало у Савамали током мигранстке кризе.

"Са Танјугом смо дошли до идеје да направимо конкурс који ће јавно да изнесе неко приватно и интимно виђање људи који нису из медија, а били су очевици и сведоци догађаја протеклих месеци", навела је она.

Циљ конкурса, истакла је, био је да се подели емпатија, оно што се осети у директном контакту са тим људима, да се та емоција пренесе ширем аудиторијуму и то управо на вебу.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

02.11.

2015.

Neša... [нерегистровани] у 09:51

Eh...

Globalistička farsa!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси