Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Директорка библиотеке отказала промоцију књиге „Вучић и цензура“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 11. 2015.

Аутор: З. Миладиновић Извор: Данас

Директорка библиотеке отказала промоцију књиге „Вучић и цензура“

Директорка Народне библиотеке „Стеван Сремац" у Нишу Соња Шуковић отказала је већ договорену промоцију књиге у организацији интернет портала Јужне вести након што је сазнала да је реч о збирци колумни новинара Срђана Шкора „Вучић и цензура", показује електронска преписка у коју је Данас имао увид.

 

Шуковићева је претходно за наш лист тврдила да промоција није ни била заказана. 

Према овој преписци, директорка Шуковић је 16. октобра, на питање Предрага Благојевића, главног и одговорног уредника Јужних вести, да ли је за промоцију књиге у организацији овог портала простор библиотеке слободан у петак, 13. новембра, после 18 часова, одговорила поред осталог да је то „диван дан“ и даје „термин слободан“.

Пар сати раније она је на његово питање под којим условима Јужне вести могу организовати промоцију у библиотеци, одговорила да су врата те установе за њих „увек отворена" и да ће им простор „бити уступљен без икакве накнаде“. 

Ипак, када јој је Благојевић 25. октобра упутио нови допис у којем „потврђује 13. новембар“, прецизирајући при том да је реч о књизи „Вучић и цензура“, донедавног уредника Вечерњих новости Шкора, те да ће на промоцији говорити и уредник и колумниста Данаса Драгољуб Петровић и новинарка Оља Бећковић, одговор у електронској форми је изостао.

Према речима Благојевића, директорка га је тада позвала и казала да у Библиотеци „не жели књиге са политичком конотацијом“, а да ова „књига ипак критикује премијера“, те да она „мора да мисли и на запослене", подсећајући да сви они „примају плату из буџета“. Он је, каже, инсистирао да му директорка одговори и писаним путем, али такав одговор још није стигао. 

- Дакле, ни на који начин нисмо манипулисали овом промоцијом, како тврди директорка. На почетку смо договорили начелна питања, као што су услови закупа и термин, а нешто касније послали податке о аутору и гостима на промоцији. Изненађен сам, такође, и комплетним њеним образложењем, јер није реч о књизи чије је издавање забрањено, чији је аутор осуђен за убиство или која промовише насиље или мржњу, већ о збирци колумни угледног новинара у којима он говори и о веомабитној теми - цензури каже Благојевић. 

Шуковићева је претходно за наш лист казала да од ње „никада нико“ није тражио да се ова промоција организује у Библиотеци и да та промоција „није била заказана", оптужујући организаторе за „вешту игру и манипулацију". Она је рекла да неодржавање промоције „нема везе са ликом Александра Вучића, али да у овом бурном периоду, пред изборну кампању, библиотека не може бити полигон за остваривање било којих и било чијих политичких интереса“. Према њеним речима, библиотека је „отворена за све што је писана реч“, али да је „став Управног одбора, запослених и ње лично да свему што је политика и политиканство није место у њој“. 

Опасан преседан

Недопустиво је заказати промоцију књиге, па је отказати из политичких разлога. Цензурисање промоција књига у нашим библиотекама из политичких разлога су преседани. И то опасни. Етички императив за све библиотекаре је да бране слободу говора и интелектуалне слободе, односно да се залажу да библиотеке буду место слободне речи, дебате и критике. Питам се, рецимо, да ли би промоција књиге у којој се велича Александар Вучич била отказана. Бојим се да не би каже секретарка Друштва библиотекара Србије Весна Црногорац, која је и чланица Комитета за слободу информација и слободу изражавања Светске федерације библиотечких удружења и институција.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси