Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији крше Кодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 10. 2015.

Извор: Фонет

Медији крше Кодекс

Најчешћа кршења Кодекса новинара Србије су она која се тичу истинитости извештавања, неразликовања чињеница од коментара, дискриминација, као и непоштовање ауторских права, речено је данас на панелу Медиа маркета, првог бизнис сајам медија, информисања, комуникација и маркетинга.

Председавајући Комисије за жалбе Савета за жалбе Владо Мареш изјавио да је било највише посла око текстова на тему Параде поноса и избеглица са Блиског истока.
Имали смо посла са хомофобијом која је изражена у медијима ,рекао је Мареш и оценио да се ту ишло у крајност и новинари су имали поребу да изнесу своје мишљење, а не да раде свој посао.
Мареш је рекао да је и у случају извештавања о избегличкој кризи дошло до онога што се може назвати говором мржње, ксенофобије и потребе новинара да, уместо да раде сво јпосао, опет износе свој став.
То су згодне теме око којих муњевито долази до сукоба еврољубитеља и евромрзитеља и онда се они преко медија хватају за врат о стварима које немају везе ни са једном ниса другом темом, рекао је Мареш.
Предвиђам да нас слично очекује између русофила и русомрзитеља и опет новинари неће радити свој посао, додао је он.
Бранимо колеге које се неосновано критикују, посебно сапозиције политичара и институција, рекао је Мареш.
Члан Комисије Владимир Радомировић говорио је о искуствима са Комисијом док није био њен члан, већ само уредник портала Пиштаљке и када је подносио жалбе и када су подношене жалбе против тог портала.
Он је навео пример када је Пиштаљка поднела жалбу против Новости када су преузели њихов текст о Развојној банци Војводине без навођења извора, као и жалбу Танјуга против Пиштаљке због информација о накнадама чланова Управног одбора

Обе те тужбе решене су у корист Пиштаљке пре него што самја постао члан Комисије, рекао је Радомировић.
Члан Комисије Златко Чобовић рекао је да медији у Србији не обраћају пажњу на ауторска права и да је пред Комисијом све више жалби која се тичу непоштовања ауторских права.
Чобовић је указао да нема разлике међу медијима, између таблоидних и озбиљних писаних, електронских и портала, када је реч о кршењу ауторских права.
Без дозволе и навођења имена аутора и извора, плаћања ауторских хонорара, преузимају се делови или цели текстови,а о фотографијама да и не говорим, указао је Чобовић.
Према његовим речима, користе се и условни трикови препричавањем дела текста или навођења извора у трећем, четвртом пасусу.

Чобовић је навео пример спора који траје 26 година у првом степену и то није пресуђено, односно поступку који је пресуђен у првом поступку 2012. године, али пресуда није извршена.
Прописи какви су и ефикасност њиховог спровођења погодује злоупотреби ауторског права и њиховог кршења.
Број жалби је порастао у протекла три месеца, па је од 1. јула примљено 49, што је неуобичајено у летњим месецима, речено је на панелу.
Обично, како наводе у Комисији, за три месеца буде око 20 до 25 жалби. До сада је у 27 случајева потврђено кршење Кодекса, а у два случаја договорена је медијација.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси