Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Петричићу награда за новинарску храброст
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 10. 2015.

Извор: Б92, Бета

Петричићу награда за новинарску храброст

Карикатуристи и илустратору Душану Петричићу је у Београду уручена овогодишња награда за новинарску храброст и етику "Душан Богавац".

 

Захваливши на награди Петричић је рекао да његове карикатуре имају "аутотерапијско и терапијско дејство" и да су настале у запитаности "како смо се нашли у ситуацији у којој се налазимо у овом друштву".

"Живимо у друштву са толико много лажи, обмана и истовремено у друштву и са медијима са толико мало истине и храбрости... Не знам како да објасним ту енермно погрешну диспропорцију", рекао је он.

У образложењу жирија наводи се да је Петричић "симбол креативне и ангажоване вертикале наше духовности, од Доситеја Обрадовића, Јована Стерије Поповића, Радоја Домановића, Бранислава Нушића... до Станислава Винавера, Душка Радовића и Данила Киша".

Чланица жирија, новинарка Даница Вучинић рекла је у Медија центру да се у Петрчићевом опусу налазе сећања на највредније стране наше културе и уметности.

Добитник посебне захвалнице за афирмацију етике и храбрости у српском новинарству и за допринос очувању награде "Душан Богавац" током протеклих 25 година је новинар Радио Београда 202 Филип Младеновић.

Он је казао да су свих шест режима који су се смењивали од оснивања НУНС-а били подједнако неблагонаклони према том удружењу.

Младеновић је рекао да је Србији потребан "тријумф знања, устанак доброте и побуна здравог разума".

"Живела слобода у медији у Србији", рекао је Младеновић.

Ове године у ужем избору за награду "Душан Богавац" били су новинарке Тамара Грујић и Драгана Сотировски, новинари Стеван Дојчиновић и Драгољуб Петровић, као и Центар за истраживачко новинарство. Жири је радио у саставу Даница Вученић, Бранка Богавац, Предраг Благојевић и Вукашин Обрадовић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси