Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији важни за демократски развој друштва
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 10. 2015.

Извор: Танјуг

Медији важни за демократски развој друштва

Медији су важни за демократски развој друштва и новинари треба да се понашају у складу са етичким стандардима, а нови медијски закони, усвојени прошле године, пружају предуслове за оздрављење медијске сцене, оцењено је данас на скупу на Факултету политичких наука.

 

Наводећи да следи израда нове Медијске стратегије, државни секретар у министарству културе и информисања Саша Мирковић рекао је на конференцији "Индикатори професионалног/непрофесионалног понашања новинара и медија и могућности за побољшање стања", да су такви скупови потребни јер су једна врста "погледа у огледало".

У том погледу у огледалу, како је навео Мирковић, може се видети и нешто што се можда неће свидети новинарској струци.

Он је додао да новинарска професија треба да буде отворена за критику и самокритику, напомињући да таквих скупова треба да буде још више.

На скупу који се одржава под покровитељсвом министарства културе и информисања, Мирковић је рекао да су новим медијским законима први пут дефинише шта је то јавни интерес и шта је медиј и да се за 15 месеци спровођења тих закона јавила потреба и за дискусију о томе да ли је потребно дефинисати шта је и ко је новинар.

На тај начин, како је додао, би се дала већа права новинарима у погледу заштите њиховог професионалног рада и извора али и у погледу физичке безбедности.

Он је нагласио да је то тема о којој треба размишљати јер у Кодеску новинара нема дефиниције новинара.

Мирковић је напоменуо да је новим медијским законима дефинисана категорија пројектног суфинансирања, наводећи да новинарска и медијска удружења треба да буду у саставу конкурсних комисија које ће одлучивати о расподели државне помоћи.

Декан Факутета Политичких наука Драган Симић рекао је да Србија у последњих 15 година пролази и кроз транзицију и кроз уређење медијског система.

"Много тога је урађено и усвојена су три важна медијска закона, установљена одређена регулаторна и саморегулаторна тела и створен оквир да све функционише како треба", навео је Симић.

Он је додао да је ФПН право место за тему данашње конференције јер је то најстарија установа за школовање новинара, јер како је навео постоји разлика између пожељног и стварног стања у медијима.

На конференцији учествују представници новинарских удружења, регулаторног тела за електронске медије и Комисије за жалбе савета за штампу.

 

Коментари (2)

Остави коментар
сре

28.10.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 09:15

Javni intereres u medijskim servisima

U ovoj vesti stoji da je državni sekretar u ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković najavio izradu nove Medijske strategije, i rekao da se novim medijskim zakonima prvi put definiše šta je to javni interes.

Prvo je u vazecoj Strategiji razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2016. godine u delu III.1. utvrdjen jedan javni interes. Zatim je u clanu 15. Zakona o javnom informisanju i medijima propisan slican javni interes. Na kraju je u clanu 7. Zakona o javnim medijskim servisima propisan drugaciji javni interes. Zasto se javni intees u podsistemu javnih mediskih servisa (RTS i RTV) razlikuje od interesa javnosti u podsistemu komercijalnih pruzalaca medijskih usluga?

Izgleda da prilikom pripremanja i donosenja pomenute medijske strategije i pomenutih medijskih zakona nije dovoljno uzeta u obzir buducnost dvojnog medijskog sistema (javnog i privatnog ili komercejalnog) u digitalnoj eri, prema Rezoluciji Evropskog parlamenta od 25. novembra 2010. o javnom radiodifuznom servisu u digitalnoj eri: budućnost dvojnog sistema (2010/2028(INI)).

U svakom slucaju, prilikom izrade nove Medijske strategije, u proces pripremanja valja obavezno ukljuciti ucesnike Seminara “Javni interes u medijskim uslugama” (na engleskom jeziku: Public Interest in Media Services), kao i drugih seminara odrzanih u okviru projekta "Jacanje medijske slobode u Srbiji" ("Strengthening Media Freedom": www.mediafreedom.rs/).

Одговори
пет

23.10.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 15:10

Javni interes

Da sam prisustvovao ovom skupu, povodom pitanja "sta je to javni interes", postavio bih gospodinu Mirkovicu pitanje: da li komercijani pruzaoci (audio i audio-vizuelnih) medijskih usluga imaju zakonsku obavezu da obavljaju i delatnost od javnog interesa?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси