Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Судови не примењују закон о информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 11. 2009.

Извор: Данас

Судови не примењују закон о информисању


На састанку одржаном 21. октобра у Републичком јавном тужилаштву договорено је да се део Закона о јавном информисању, који се односи на кажњавање медија по привредним преступима, не примењује у пракси, сазнаје Данас.

Према документу Републичког јавног тужилаштва, у који је Данас имао увид, овом састанку присуствовали су представници Републичког јавног тужилаштва, београдског Привредног суда, Вишег привредног суда и Министарства културе, а оцењено је да су измене и допуне Закона о јавном информисању непримењиве у пракси.

На поменутом састанку је постигнута сагласност да „постоје тешкоће у примени закона“ и да су примедбе такве да „захтевају одређену корекцију закона“, јер поједине одредбе Закона о информисању нису у сагласности са Законом о прекршајима.

Препорука са овог састанка послата је 28. октобра из Републичког тужилаштва свим привредним судовима у Србији. Тим поводом, 6. новембра биће одржан састанак свих председника трговинских судова у Србији, а „једна од тема биће и поступање судова по Закону о јавном информисању“.

Иначе, у судовима у Србији нема ниједног предмета, који се против медија води по Закону о јавном информисању.

Међутим, Наташа Вучковић Лесендрић, помоћница министра културе задужена за медије, тврди за Данас да је ова информација „нетачна“.

 - Нико нема ингеренције да доноси одлуке о непримењивању закона који је претходно усвојила Скупштина Србије. Тачно је да је састанак одржан, али о овоме није ништа одлучивано - истиче Вучковић-Лесендрић.

Иначе, према Закону о изменама и допунама закона о јавном информисању, за привредни преступ предвиђена је новчана казна од милион до 20 милиона динара за оснивача јавног гласила „ако оснује јавно гласило супротно забрани овог закона и ако издаје јавно гласило које није уписано у Регистар јавних гласила“.

Б. Цвејић - А. Рокнић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси