Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Косметски изгнаници још раде и чекају отказ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 11. 2009.

Извор: Правда

Косметски изгнаници још раде и чекају отказ


Одлука Управног одбора РТС-а о рационализацији броја запослених и спровођењу социјалног програма, којим је обухваћено свих 276 радника РТВ Приштина, измештене пре десет година у Прокупље и неколико места на Косову, изазвала је панику и страх код великог броја радника од губитка посла.

Запослени у овом сектору Јавног сервиса и даље емитују програм и стрепе за своју судбину и статус.

Већина њих каже да их нико није питао о проблемима који су настали и о будућим корацима, а да их Синдикат радника РТСа. коме редовно плаћају чланарину, практично није ни заступао, па су сп ављени пред свршен чин.

- Обухваћени смо социјалним програмом, а да нам није дата могућност да се било шта о томе питамо. На овај начин стављени смо у неравноправан положај са колегама из Београда и осталих дописништава РТС-а, јер већина радника, који ће остати без посла, припада некадашњој ТВ Приштина - кажу запослени и најављују да ће, уколико се одлука не промени, своја права затражити преко суда.

Иначе долазак ТВ Приштине у Прокупље, након рата 1999. године, умногоме је помогао да и Топлица последњих десет родина буде покривена електронским медијима. У то време, на трајно коришћење им је дата и зграда у центру града на коришћење.

Формирање овог медија на Косову и Метохији иницирано је 2001. године од радника РТВ Приштина, ради информисања српског становништва на том простору, па је тако створена ТВ Мост, која и даље ради, а у међувремену отворено је и дописништво РТС-а у Куршумлији. Сада су сви - прекобројни.

Према Статуту РТСа приштинска радио телевизија је њен саставни део, па самим тим и радници имају једнак статус као и сви запослени у овој медијској кући.

Сумњајући у добре намере руководства Јавног сервиса Србије, радници РТВ Приштина кажу да се преко њихових леђа жели попунити укупна квота за смањење броја радника у РТС-у.

Како би указали на значај телевизије на простору Топлице, председници општина Прокупље. Куршумлија, Блаце и Житорађа Управном одбоду РТСа и генералном директору Александру Тијанићу проследили су писмо у коме објашњавају да би гашење дела Јавног сервиса имало катастрофалне последице по иначе неразвијени топлички крај.

Ипак, нико се не нада да ће то утицати на УО да промени одлуку и не отпусти раднике.

Антрфиле :

Мрак у тоталу


Председник Окружног одбора Покрета социјалиста, Ратко Зечевић, некадашњи начелник Топличког округа и високи функционер СПСа, један је од најзаслужнијих за долазак приштинске телевизије у Прокупље.

- Уместо да помажу медије, који би информисали грађане о дешавањима у овом крају, власт покушава на све начине да их угаси. Ако је, као што кажу, у време Милошевића био медијски мрак, када је у сваком граду била по једна или више опозиционих телевизија, како сада ово назвати? Гасе се и затварају писани и штампани медији, где год |е то могуће - каже Зечевић.

Љ. Митић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси