Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић поздравио одлуку РНИДС-а о регистру домена без навођења ЈМБГ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 10. 2015.

Извор: Танјуг

Шабић поздравио одлуку РНИДС-а о регистру домена без навођења ЈМБГ

Повереник Родољуб Шабић поздравио је одлуку Конференције суоснивача Фондације "Регистар националног интернет домена Србије" (РНИДС) да називи .РС и .СРБ домена могу да буду регистровани без обавезног навођења ЈМБГ регистранта.

Повереник Родољуб Шабић поздравио је одлуку Конференције суоснивача Фондације "Регистар националног интернет домена Србије" (РНИДС) да називи .РС и .СРБ домена могу да буду регистровани без обавезног навођења ЈМБГ регистранта.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности у саопштењу истиче и да се са задовољством може констатовати да одлука РНИДС представља резултат активности које нису биле наметнуте односно условљене поступцима надзора које је Повереник отворио поводом поднетих пријава грађана.

"Усвајање савремених стандарда заштите података о личности крупан је и нимало лако остварив циљ", рекао је Шабић.

Како је оценио, није ни реално ни рационално очекивати да се тај циљ може постићи само преко акција и интервенција Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Шабић је истакао да је остваривање тог циља нешто што подразумева одговоран однос свих (огромног броја) субјеката који се баве обрадом података о личности

"Препознавање неправилности у обради података од стране самог руковаоца и њихово отклањање без интервенције Повереника, представља чињеницу која охрабрује", рекао је Шабић.

Будући да је РНИДС својом одлуком ипак оставио могућност корисницима који то желе, да уз податке о регистрацији домена наведу и свој ЈМБГ, како би се избегли евентуални неспоразуми приликом преноса регистрације домена на друго лице, повереник је навео да очекује да ће РНДИС предузети све потребне мере како би заштитио тај и све друге податке о личности корисника домена које прикупља.

Како је навео, евентуално објављивање ЈМБГ на интернету представљало би свакако прекомерну обраду податка о личности и самим тим недозвољену обраду података о личности.

Повереник је поздравио одлуку Конференције суоснивача Фондације РНИДС, којом су измењени Општи услови о регистрацији националних домена, у складу с којом ће почев од данас, називи .РС и .СРБ домена моћи да буду регистровани без обавезног навођења ЈМБГ регистранта.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

20.10.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 13:53

Opravdan pozdrav

Opravdan je pozdrav poverenika Sabica. Jer, prema clanu 39.stav 1. tacka 2. Zakona o javnom informisanju i medijima, "U Registar se registruju lično ime i JMBG domaćeg fizičkog lica ili broj pasoša i država izdavanja pasoša stranog fizičkog lica koje je odgovorni urednik medija", a po stavu 6. ovog clana "Registrovani i/ili objavljeni podaci o fizičkom licu nisu javno dostupni, osim ličnog imena."

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси