Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Влада и ХРТ: Онима с мировинама до 1500 куна (200 еура) дупло јефтинија претплата
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 10. 2015.

Извор: Хина

Влада и ХРТ: Онима с мировинама до 1500 куна (200 еура) дупло јефтинија претплата

Идеја о увођењу ове мјере наметнула прије годину дана када је Влада с ХРТ-ом договорила опрост дуга до укупно 35.000 куна за најугроженије грађане

ЗАГРЕБ - Умировљеници којима мировине мјесечно не прелазе износ од 1500 куна и који су у суставу претплате ХРТ-а од 19. листопада могу доставити потребне документе на темељу којих ће пристојбу за јавну радио телевизију плаћати 40 куна умјесто садашњих 80 куна, извијестили су у петак на конференцији за новинаре министрица социјалне политике и младих Миланка Опачић и главни равнатељ ХРТ-а Горан Радман.

Надамо се да ће и ова мјера бар донекле придонијети бољем положају умировљеника који имају минималне мировине и који су уредне платише ртв пристојбе, рекла је министрица Опачић објаснивши да се идеја о увођењу ове мјере наметнула прије годину дана када је Влада с ХРТ-ом договорила опрост дуга до укупно 35.000 куна за најугроженије грађане.

Тада смо видјели да је остала једна категорија умировљеника који су унаточ минималним мировинама уредне платише и ХРТ је предложио да се и за њих нешто учини, рекла је Опачић истичући да се статус претплатника неће моћи мијењати, односно преносити на примјерице родитеље који имају мировину до 1500 куна.

"Сватко од нас тражи прилику како помоћи најугроженијим грађанима и закључили смо да након мукотрпног реструктурирања и консолидирања пословања ХРТ може увести и ову мјеру", рекао је главни равнатељ ХРТ-а Горан Радман. Додао је да је то већ трећа мјера која задире у приходе ХРТ-а, а које се не би могле остварити да пословање није сређено.

Борис Струк, равнатељ пословања ХРТ-а, појаснио је да би мјером могло бити обухваћено од 60 тисућа до 100 тисућа умировљеника што на годишњој разини значи око 30 милијуна куна мање прихода. Објаснио је да умировљеници који имају мировину до 1500 куна требају ХРТ-у поштом или особно доставити документе, име, презиме, ОИБ, датум рођења и након тога, ако су у суставу пристојбе, она ће им се умањити за 50 посто.

Такођер је навео да је од готово 300-тињак подузећа и институција које су с Владом потписале споразум о опросту дуга, ХРТ с 14,5 тисућа отписаних дуговања на првом мјесту. Додао је да 1,2 милијуна кућанстава плаћа ртв пристојбу, а да би по направљеним анализама њоме могло бити обухваћено још око 240.000 физичких и правних особа.

На новинарско питање како коментира најаве из опорбених странака да ће се након избора мијењати пристојба, примјерице укинути за самце и слично, Радман је одговорио како садашњи правни модел на којем се темељи плаћање ртв пристојбе није идеалан те да свакако треба тражити моделе и рјешења попут оних у Финској или Швицарској.

Наш је модел базиран на кућанствима који се може гледати и као нека врста социјалне мјере, а данас, у увјетима нових правних односа то се показује као хендикеп и свакако треба ићи у правцима тражења нових рјешења, рекао је Радман додајући да је садашњи модел добро функционирао. Годинама се од пристојбе остварују стабилни приходи, а тек је 4 посто неуредних платиша, рекао је Радман.

Надзорни одбор ХРТ-а одлуку о смањењу пристојбе за умировљенике с мировином до 1500 куна донио је 12. листопада, за што му је претходну сугласност дало Вијеће за електроничке медије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси