Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тасовац: Одговорност за јавну реч
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2015.

Извор: РТВ, Фонет

Тасовац: Одговорност за јавну реч

"Морамо бити свесни снаге изговорених или записаних речи и морамо бити одговорни за своје речи", изјавио је данас министар културе и информисања Србије Иван Тасовац и нагласио да граница слободе изражавања сеже до линије угрожавања другог, што је црта раздвајања која се не сме прећи ни у реалном, ни у виртуелном свету.

 

Он је, на отварању конференције о слободи на интернету, упозорио да се фантастични потенцијали интернета и нових технологија у реалности се све "чешће претварају у полигоне за говор мржње, дискриминацију друштвено осетљивих група или ширење дезинформација.

Технолошке промене су толико брзе да их тешко прати и наше сазнање, а камоли законска регулатива, указао је Тасовац, напомињући да га у истој мери забрињава што се мења и друштвени праг толеранције на говор мржње, као и на ширење дезинформација под окриљем слободе говора.

У целом свету и на свим меридијанима, додао је Тасовац, који сматра да је питање граница слободе изражавања на интернету заправо филозофско питање у крајње нефилозофском времену и окружењу.

И колико год технологија напредовала, људске емоције је немогуће скрајнути. Ванвременски стих Бранка Миљковића - "Уби ме прејака реч" - и данас лебди над свима нама, рекао је Тасовац.

"Реч је реч. И када је изговорите. И када је напишете. Обичном оловком или на вашем рачунару, телефону или таблету. Зато морамо бити свесни снаге изговорених или записаних речи. И морамо бити одговорни за своје речи", поручио је Тасовац.

Речи у великој мери обликују нашу стварност: и наше ставове, и наше вредности, и наше међусобне односе, оценио је Тасовац и нагласио да је слобода изражавања један од постулата, али и главних изазова сваке демократије.

 

Коментари (2)

Остави коментар
пет

16.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:21

teletabis se oglasio

Sav sreca, teletabis je srocio dve prostoprosirene recenice. Bravoooo!

Одговори
пет

16.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:17

Ne laje kera sela radi

Sahranili ga na Tviteru, pa bi sada da malo i tamo deli pravdu. Prvo braco reši ovaj šund, nasilje i pornografiju u rialiti programima, pa se onda širi po lajni. I veruj, imaćeš našu punu i nepodeljenu podršku. Šta, ne da Mitrović? E ondaK ništa.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси