Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мијатовић: Пажљиво доносити прописе у вези са коришћењем интернета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2015.

Извор: Бета, Нови Магазин

Мијатовић: Пажљиво доносити прописе у вези са коришћењем интернета

Представница ОЕБС-а задужена за слободу медија Дуња Мијатовић, оценила је данас у Београду да Владе често заштиту безбедности користе као изговор за забрану слободе изражавања и самостално, без икаквих консултација, доносе прописе у области коришћења интернета.

 

На данас отвореној тродневној конференцији о слободи изражавања на интернету, коју у Београду организује ОЕБС, она је оценила да је слобода изражавања на интернету веома осетљива тема и да је граница преласка у злоупотребу веома танка, па због тога треба пажљиво уредити регулативу у тој области.

"Када нека влада сама регулише и доноси прописе без суда и разговора са цивилним друштвом и јавношћу, тада се увек подигне црвена заставица", казала је Мијатовић.

Она је истакла да су појединим случајевима прописи који ограничавају слободу и коришћење интернета донети преко ноћи и препоручила да регулативу у вези са интернетом треба донисти опрезно - "скалпелом, а не ножем" и у сарадњи.

"Нема изговора за кршење основних људских права", упозорила је Мијатовић.

Она је подсетила и да су многи критичари влада завршили у затвору због изражавања другачијег политичког става и указала да владе треба да буду спремне на критичке ставове изнете на интернету, а грађани спремни на то да им приватност не може у потпуности бити заштићена.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Петер Буркхард истакао је да је слобода изражавања и медија веома важна за ту међународну организацију и да се стање у тим областима пажљиво анализира у свакој земљи.

Министар културе и информисања Србије Иван Тасовац истакао је да су технолошке промене толико брзе да их тешко прати и људско сазнање, а камоли закони.

"У истој мери ме забрињава и што се мења и друштвени праг толеранције на говор мржње, као и на ширење дезинформација под окриљем слободе говора. У целом свету и на свим меридијанима", казао је Тасовац.

Он је истакао свест о одговорности за сваку изговорену или написану реч и подсетио на стихове Бранка Миљковића "уби ме прејака реч". 

Скуп у организацији ОЕБС-а трајаће три дана, до 18. октобра, а одржава се у новој згради Кинотеке у Узун Мирковој улици.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси