Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 10. 2015.

Аутор: Горан Волф Извор: Политика

Пацови

„Велики брат” се завукао у дно Пионирског града, ваљда да боље види колико човек може да се сроза, да свима прикаже најниже људске пориве. Објашњење феномена увек је исто – људи воле то да гледају.

 

Кућа „Великог брата” скривена је од погледа преосталих избеглица које је мука уселила у некадашње дечје павиљоне. Уместо граје, шкрипе љуљашки, у шуми влада мук. ТВ студио је усред заштићеног Кошутњака, парка природе. Чик да неко обичан само проба да на таквом месту нешто сагради. И уместо да се деца врате у „Пионирски град”, уселила се дирекција „Паркинг сервиса”. Привремено.

Када сељак јури јагњешце по тору, не јури га да га милки. И пиле и прасе када изађу с фарме завршавају век... Исто је и са ТВ ликовима – живе за то да их не избаце. Јер и они онда завршавају свој век, нема их пред камерама. Постају оно што заправо јесу. Мужјаци и женке који су спремни све да покажу јер немају богзна шта да кажу. Анонимуси из чијих уста посвађани сугласници и самогласници углавном творе псовке.  

„Фарма” је бар смештена у Лисовићу, селу, где и треба. Прасенце, пиленце и јагњешце добри су за исхрану деце. Али с ове друге „Фарме” деци стижу продукти неке нове културе. Нестаде Бане Коцкица, Бајфорд је умро – а достојног наследника нема.

ТВ Хепи, на којој су „Парови”, како се лако заборави, настала је као дечја телевизија.

Ипак, све ове „фарме” мучи исти проблем. Пацови. Глодари који све уништавају.

И полиција је долазила на „Фарму”. У борби против пацова није помогла.

Међутим, дан касније сви таблоиди су то имали као ударну вест. Осуђену гомилу мишића су преузели, одвели да да исказ и вратили. Тако је полиција постала учесник ријалитија. Пет минута славе и за пандура Ђуру.

Правници кажу да ће се то вероватно поновити. Полиција ће осуђенику морати кад-тад да уручи позив за затвор. Продуценти су изгледа знали шта раде.

Као да су гледали „Смрт господина Голуже” (у режији Живка Николића, по новели Бранимира Шћепановића). Филм у којем обичан службеник, бедног и бесмисленог живота, одседа у хотелу. Нехотице се уплиће у лаж и изговара да је решен да се убије. У учмалој средини, пуној интрига, зависти, мржње, најава самоубиства доноси му славу. Постаје популаран, чак му се и најлепша жена подаје. Осећа пулс живота и није му више до самоубиства. Али, маса тражи жртву, забаву,  неће моћи тако лако да се извуче... На путу до последњег скока с моста испраћају га наричући – као да га стварно жале...

Тако су и свуда око нас пацоловке. Због овог текста тешко да ће неко променити програм на ТВ. Јер, како је давно спевао Бора Ђорђевић: „Пацови су све изуједали, наметнули своју културу. Када су се сви предали, завели су диктатуру. Свака част.”

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси