Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Цурење информација – злоупотреба или интерес јавности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 10. 2015.

Извор: Н1

Цурење информација – злоупотреба или интерес јавности

У медијима је потребно објављивање података који су у јавном интересу, али они морају бити објављени у равнотежи са заштитом приватности и претпоставком невиности, упозорили су учесници трибине "Цурење информација – злоупотреба или интерес јавности".

 

Уредници дневних листова оценили су да су полиција и тужилаштво затворенији него раније и да је неопходно успоставити механизме комуникације.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да има простора да државни органи буду отворенији, али и да је потребно наћи баланс за објављивање података у јавном инетересу, који могу угрозити истрагу.

Он је навео да информације у медије мање цуре него раније и да више нема најава хапшења и упозоравања криминалаца.

Стефановић је ипак истакао и да су се захваљујући писању медија, поједини случајеви почели истраживати и да је дошло до подизања кривичних и прекршајних пријава.

Он је напоменуо да је велики проблем, када је објављена информација нетачна и када прави штету.

Главни уредник дневног листа "Блиц" Марко Стјепановић рекао је да у односу на пре 20 година, када је почео да ради као новинар, информације мање цуре, али је и критиковао полицију, тужилаштво и судство који немају успостављене механизме комуникације са новинарима.

Он је напоменуо да нема конференција за новинаре надлежних за одређена актуелна дешавања, као што је то случај у Сједињеним Америчким Државама, када дође до неких инцидената.

Како је навео, тужилаштво и судови су најзатворенији, док је са полицијом нешто боља ситуација.

Уредник у дневном листу "Курир" Саша Миловановић указао је да је већина добијених информација уствари у нечијем интересу и да је зато и добијена, а да је на колегијуму редакције да процени да ли да се објављује и да ли је у том случају ипак пречи интерес јавности да сазна.

Председник Удружења тужилаца Горан Илић рекао је да је ипак приликом објављивања неопходно ући у мотиве онога ко даје информације.

Он се није сагласио са тим да је претежни интерес право јавности да нешто сазна, ако је то нешто што може да наруши претпоставку нечије невиности.

"Морамо да нађемо равнотежу између права јавности да зна и заштите приватног интереса и нечије части и угледа", рекао је Илић.

Према његовим речима, неопходно је сносити и неку врсту професионалне одговорности за информације које се испоставе као нетачне и које су нарушиле нечији углед.

Уредник дневног листа "Данас" Зоран Пановић рекао је да се спинује и да се у медијима објављују прљаве ствари, али и да у Србији влада "параноја" и да се више ни на један текст не гледа као на објављивање због новинарских мотива.

"Све је део неке завере, више се новинарски мотиви за текстове не узимају у обзир, све се тумачи као да си се продао некоме", оценио је Пановић.

Трибину је, у Медија центру, организовао Центар за отворени дијалог.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси